Energi

Svanbergs groda upprör hela USA

Det var meningen att BP-ordförandens möte med USA-presidenten i går skulle återupprätta BP:s oljefläckade rykte. Men det blev inte som Carl-Henric Svanberg tänkt sig…

Publicerad

Den brittiska oljejätten BP lade sig i går platt för de amerikanska kraven om att oljeläckan i Mexikanska bukten är BP:s ansvar.

1. En oljeskadefond på gigantiska 20 miljarder dollar upprättas.

2. En särskild fond för ersättning för förlorade arbetstillfällen på 100 miljoner dollar.

3. BP slopar de kvartalsvisa aktieutdelningarna under resten av 2010.

Se alla löften i BP:s pressmeddelande.

Men på presskonferensen efter mötet med president Barack Obama i Vita Huset gjorde BP-ordföranden Carl-Henric Svanberg ett dubbelfel som fått hela USA att både ilskna till och skratta av skadeglädje.

På bruten engelska gjorde han ett fatalt språkfel, som under natten blivit en snackis över hela världen.

Samtidigt uppfattades det som nedlåtande och har skapat upprörda känslor i USA.

- Jag får ibland höra att stora oljebolag är giriga företag utan samvete. Men det gäller inte BP, sade Svanberg och fortsatte:

- BP  cares about the small people.

Den språkgrodan fick hela presskåren att ropa följdfrågor, men då hade Svanberg redan vänt ryggen till och lämnat mikrofonerna.

Se hela presskonferens här. Språkgrodan kommer alldeles på slutet av filmen.

Vad menade Carl-Henric Svanberg och vad skulle han sagt i stället?

  1. Han gjorde en spontan direktöversättning från svenskans ”den lilla människan” i betydelsen ”den vanliga människan”.
  2. Men på engelska  betyder  ”small people” korta människor eller barn. Möjligen skulle han sagt ”little people” men det är inte heller ett bra uttryck.
  3. I stället skulle han ha sagt med övertygelse att ”BP cares about the hard working average american citizen” eller i varje fall valt formuleringen "ordinary people".

Med den grodan och det i övrigt svaga framträdandet på presskonferensen riskerar BP:s stora ekonomiska löften att dränkas i alla BP-skämt och Svanberg-satirer som finns i överflöd på Youtube.

Redan under natten kom det upp satirprogram med direktkopplingar till gårdagens presskonferens. I varje fall har man lyckats få in Carl-Henrics Svanberg famösa ord i en tidigare gjord satir. Se den filmen här.