Energi

Superkondensator laddas av värmen från solen

Superkondensatorn tillverkas i renrummet vid Linköpins unversitet. Från vänster Magnus Jonsson, Zia Ullah Kahn, professor Xavier Crispin samt Dan Zhao (sittande). Foto: Thor Balkhed
Laddning på dagen och uttag av el när det behövs. Det är möjligt med superkondensatorn som skördar el ur värme. Grafik: Lulia Modén-Treichl

Solvärme eller spillvärme spelar ingen roll, bara temperaturskillnader uppstår. Linköpingsforskare har utvecklat superkondensatorn som kramar energi ur värme. Resultatet kan bli en helt ny typ av energilagring.

Publicerad

För två år fick polymerforskare vid Linköpings universitet 33 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Nya sätt skörda el ur solens infraröda strålning var ett av målen. De förmår dagens solceller inte göra om till el. Nu presenterar Xavier Crispin och hans forskargrupp en superkondensator med förmågan att skörda energi ur värme. Eller för att vara mer exakt, att skörda energi i alla situationer där det finns en temperaturskillnad mellan kondensatorns två ändar. Att använda spillvärme för att göra el är också en möjlighet.

En superkondensator är ett slags energilager som består av en elektrolyt mellan två elektroder. Laddningen lagras i kolnanorör vid elektroderna. Ett av de fysikaliska fenomen som forskarna utnyttjat är att om en superkapacitans utsätts för en temperaturgradient, det vill säga att ena änden är varm och den andra kall, så rusar jonerna mot den kalla sidan och en elektrisk ström uppstår.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här