Energi
Styr belysningen med mobilen
Jobba eller mysa. Ett nytt system från Philips gör det möjligt att dimma och ändra färg på hembelysningen med mobilen. På semestern kan lysdiodslamporna sättas på och stängas av på distans.
Att styra belysningen trådlöst är en het trend bland lamptillverkare. I våras blev en trådlös standard klar för branschen som kallas Zigbee Light Link. Den använder sig den holländska elektronikjätten Philips av i sitt nya belysningssystem Hue som lanseras i dag tisdag.
Philips slår på stora trumman och kallar lysdiodslamporna som ingår i paketet för "världens smartaste". Innanför höljet döljer sig 11 lysdioder i limegrönt, röd-organge och blått. Lampan ska därmed kunna lysa i 16 miljoner olika nyanser.
Lamporna, som passar i vanliga socklar för glödlampor, innehåller också ett litet radiochip som gör att de kan styras trådlöst.
Startpaketet som Philips börjar sälja i dag exklusivt genom Apple store kostar 199 euro, det vill säga cirka 1800 kronor. Det innehåller tre lysdiodslampor på vardera 8,5 watt som ska motsvara en 50 watts glödlampa. I paketet ingår också en liten box som kopplas in på hemnätverket och som kan kommunicera med upp till 50 lampor.
Med hjälp av en app går det sedan att styra lamporna med mobilen. I appen finns tillexempel fyra färdiga "ljusrecept" som enligt Philips är framtagna på basis av forskning kring hur ljus påverkar kroppen. Det går att välja på fyra lägen: "slappna av", "läsa", "koncentration" eller "energi". Trycker man på någon av dess så ändras belysningen enligt det förinställda "receptet".
Ena annan funktion är att det går att ta fram ett foto på telefonen och klicka exempelvis på en solnedgång. Lamporna kan därmed automatiskt fås att lysa i samma färg. Det går också att låta olika lampor lysa i olika färger i fotot.
Lamporna kan också programmeras till att tillexempel dimma upp på morgonen när det är dags att stiga upp eller imitera en solnedgång när det är dags att gå att lägga sig.
På semestern kan de styras trådlöst så att det till exempel ska se ut som att någon är hemma.
Philips väljer också att släppa gränssnittet till systemet fritt för oberoende utvecklare som vill utveckla nya funktioner.
Appar som larmar om en äldre släkting inte satt på ljuset hemma före en viss tid är ett exempel på framtida funktioner som Philips tänker sig. En annan är att låta lampornas intensitet och färg samspela med musik. Philips jobbar också på en positioneringsfunktion. Därmed kan lamporna tändas automatiskt när man närmar sig hemmet.
Philips är inte det enda företaget som satsar på trådlös styrning av belysning. Nyligen lanserade Greenway Systems lampor som går att dimma trådlöst. Projektet Lifx utvecklar ett liknande system med finansiering från allmänheten via plattformen Kickstarter.
Det svenska företaget Lumenradio säljer ett system för trådlös styrning av belysning tillsammans med företaget Fagerhult.