Studie: Vindkraftverk stör renar

2016-08-24 15:32  
Renar gillar inte vindkraftverk, visar en ny undersökning. Foto: Alamy

Renar och renskötsel påverkas av vindkraften. Det enligt en färsk forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som slår fast att renar undviker områden med vindkraft, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

– De viktigaste resultaten är att vi har sett att renarna undviker att använda områden nära vindkraftverken, säger forskaren Anna Skarin till radion.

Renarnas rörelser har följts via spillningsinventeringar och gps-halsband. När vindkraftsetableringarna i kalvningsområdet i Malå sameby och vinterbetesområdet för bland annat Vilhelmina norra sameby har undersökts upptäckte forskarna att renarna där söker sig till områden där vindsnurrorna är skymda.

Forskarna tror att det helt enkelt beror på att renarna ska slippa se snurrorna och slippa höra ljudet från vindturbinerna.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt