ENERGI

Stort fynd av ”vit” vätgas i gruva – bubblar som i en jacuzzi

Genrebild
Genrebild

Franska forskare har hittat ett av de största flödena av naturlig vätgas hittills. Den eftertraktade gasen bubblar fram ”som i en jacuzzi”.

Intresset för vätgas har ökat enormt på senare år. Den flyktiga gasen kan användas för att lagra energi från förnybara källor och bidra till att fasa ut fossila bränslen i industrin såväl som för transporter.

Idag framställs förnybar, så kallad grön vätgas, i elektrolysörer som drivs av el och spjälkar vatten. Men det finns även vätgas som förekommer naturligt i gasform i avlagringar i berggrunden. Företag och forskare söker i olika länder efter sådan så kallad vit vätgas.

Nu har en grupp forskare vid det franska universitetet Grenoble Alpes kunnat uppmäta ett av de största flödena av naturlig vätgas som hittills har rapporterats. Det uppger New Scientist.

Fyndet gjordes djupt nere i en kromitgruva i Bulqiza i Albanien. 

– Bubblandet är väldigt, väldigt intensivt, det är som i en jacuzzi, säger forskaren Laurent Truche till New Scientist.

80 procent väte

Gasen som bubblar fram består till mer än 80 procent av väte, med en inblandning av metan och lite kväve. Forskarna bedömer att flödet motsvarar 11 ton vätgas per år, och att gasen kommer från en djupare reservoar som åtminstone rymmer 5 000 till 50 000 ton vätgas. Det kan låta som en ansenligt mängd, men är ändå blygsamt jämfört med Hybritprojektet, som enligt LKAB kommer att behöva mer än en miljon ton vätgas per år. 

De franska forskarna tror att platser med liknande geologi – en så kallad ofiolit rik på järn  – också skulle kunna vara lovande källor till naturlig vätgas. Gruppen har publicerat sina rön i den vetenskapliga tidskriften Science

Även i Frankrike finns fyndigheter som har väckt hopp om att kunna utvinna billig vit vätgas i framtiden. Men i Sverige är intresse svalt, rapporterade tidningen Syre i somras.