Största nyårsbollen någonsin på Times Square

2008-12-29 14:26  

I år blir nyårsbollen på Times Square i New York större och mer spektakulär är någonsin. Med 32. 256 lysdioder och 2.668 kristaller har man skapat en palett med mer än 16 miljoner färgnyanser och ett oändligt antal mönster.

Den 101 år gamla traditionen att låtaen lysande boll sakta glida nedför den 110 meter höga New York Times-byggnadeni New York på nyårsafton samlar hundratusentals amerikaner och turister i en gigantisk happening.

En minut före tolvslaget släpps bollen och en stor ljustavla räknar ned tolvslaget sekund för sekund för att till sist utlösa en öronbedövande jubel från åskådarna.

Årets nyårsboll är dubbelt så stor och lyser dubbelt så starkt som förra årets, då man för första gången testade tekniken med lysdioder.

Förra årets boll innehöll 9.576 lysdioder. I år har man slagit på ordentlig och bygger in 32 256 lysdioder - tre gånger så många som förra året.

En annan nyhet är att nyårsbollen får vara kvar på One Times Square under hela året som en turistattraktion.

Traditionen startade 1907 och har bara brutits två gånger – 1942 och 1943.

Ursprungligen användes en sådan tidsboll av den brittiska flottan på 1800-talet för att kalibrera fartygens klockor.

En stor boll, som syntes över hela hamnen i London, sänktes sakta från det kungliga observartoriet i Greenwich för att markera tolvslaget och alla fartygskaptener fick då rätt tid.

I dag är det inte många aktiva tidskulor kvar.

En finns på den amerikanska flottans observatorium i Washington DC, där man varje dag klockan 12 sänker en tidsboll från en hög flaggstång för att ge den exakta tiden.

Och så naturligtvis nyårsbollen på Times Square.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt