Energi

Största gasturbinen får upp flåsen

Gasturbinen provkörs under 18 månader
Gasturbinen provkörs under 18 månader

Gasturbinen SGT5-8000H har lika stor effekt som 13 jumbojetmotorer, väger som en fulltankad superjumbo och kostar nära 5 miljarder. Om tre år tar Eon över världens största gasturbin.

Publicerad

Den jättelika anläggningen har tillverkats av det sammanslagna Siemens och Westinghouse gasturbinverksamheter. Den har huvudsakligen byggts i Berlin av personal från både Tyskland och USA.

Förra året transporterades turbinen till energiföretaget Eons kraftverksanläggning i Irching i södra Tyskland. Där testas nu gasturbinen i ett testprogram som ska vara avslutat 2009. Om tre år ska topplastkraftverket lämnas över till Eon.

Gasturbinen i sig ger en effekt på 340 MW. Kopplad till en ångturbin ska den totala effekten bli 530 MW. Verkningsgraden beräknas till 60 procent, världsrekord för gas- och ångturbinkraftverk.

Som topplastkraftverk kan el tillföras nätet på mycket kort tid. Redan en timme efter start kan kraftverkets generatorer kopplas in på elnätet. Anläggningen är byggd för att klara 200 starter per år. Eon planerar att köra turbinen 4500 timmar om året. Turbinen ska drivas med naturgas.