Storsatsning på vindkraft

2018-02-16 08:01  
Vindkraftverk i närheten av Malå. Foto: TT

Förra året godkändes satsningar på vindkraft för 20 miljarder kronor, rapporterar Ekot.

Just nu finns planer på nästan 700 fler vindkraftverk som kommer läggas till de 3 500 som redan finns, enligt siffror från Svensk vindenergi.

– Vi har aldrig sett så mycket investeringsbeslut som vi ser i dag, säger vd Charlotte Unger Larson till Ekot.

Energiöverenskommelsen, som träffades av fem av riksdagens åtta partier 2016 är en bidragande faktor till den höga investeringsviljan. Enligt den ska Sverige ha 100 procent förnybar el senast år 2040. I december beslutade även regeringen om en vindkraftspremie där kommuner som investerar i vindkraft kan få ekonomiskt stöd.

Läs mer: Så ska elnätet försörja fem miljoner elbilar

De närmsta fyra åren förväntas vindkraftsproduktionen öka med 60 procent. Men enligt Svensk vindenergi kommer numera mycket av kapitalet från utländska pensionsfonder och bolag.

– Här ser vi en förändring. 40 procent utländska investerare står bakom det som är i produktion i dag, medan det står 95 procent utländska investerare bakom de investeringsbeslut som finns i dag.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt