Energi

Storsatsning på fjärde generationens reaktor

Illustration av Terrapowers framtida anläggning. Foto: TerraPower

Två forskningsprogram om framtida reaktortyper kammar hem drygt 700 miljoner kronor i forskningsbidrag. Bakom satsningen står den amerikanska energimyndigheten.

Publicerad

UPPDATERAD. USA måste minska sina utsläpp av koldioxid. Det är anledningen till den satsning på två framtida reaktortyper som nyligen gjordes av den amerikanska energimyndigheten Department of Energy. Totalt satsas 720 miljoner kronor (80 miljoner US dollar) under fyra år.

Hälften av pengarna går till utvecklingsbolaget X-energy i Maryland. Företaget arbetar med att utveckla en högtemperaturreaktor som kyls med gas i stället för vatten. I stället för bränslestavar används kulor med bränsle som ligger omslutet av ett lager kol och keramik. Mängden bränsle i varje kula är lika litet som ett vallmofrö. Inneslutningen gör att bränslet klarar temperaturer på 1 800 grader. Enligt företagets vd Pete Pappano gör det att kulbäddsreaktorn inte kan drabbas av härdsmälta. Håller tidsplanen ska en reaktor finnas i drift i slutet av 2020-talet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här