Energi

Storsatsar på kolkraft trots klimatmötet i Paris

Japansk kolförgasningsanläggning. Foto: mhi

Både Japan och Sydkorea håller fast vid sina satsningar på kolkraft, oavsett vad som beslutades på klimatmötet i Paris. 60 nya kolkraftverk ska byggas den kommande tioårsperioden.

Publicerad

Det är nyhetsbyrån Reuters som tittat närmare på de båda länderna, som är de mest utvecklade ekonomierna i Asien, och deras planer för kolanvändningen efter att klimatavtalet undertecknats i Paris för mindre än en vecka sedan.

I stora drag står man fast vid de utbyggnadsplaner som redan fattats beslut om för det kommande decenniet. Sydkorea har visserligen tagit bort fyra kolkraftverk i sin planering, men 20 återstår. Japan planerar för 41 nya kolkraftverk under samma period. Fortfarande är skatten på importerat kol lägre än på naturgas i de båda länderna.

När Reuters frågat ansvariga politiker om saken vid klimatmötet i Paris har dessa avstått från att svara. Men tjänstemän med inblick i den framtida energiplaneringen har i hemlighet medgett att någon kursändring i de båda ländernas energipolitik inte är i sikte.

En före detta förhandlare i klimatfrågor säger till Reuters att Japans industri och regering blev tagna på sängen av ambitionen från andra asiatiska länder att minska koldioxidutsläppen. Man hade kallt räknat med att stora länder som Kina och Indien skulle betrakta kol som så viktigt för sin framtida utveckling att de skulle rösta ner utsläppsfrågan i Paris. En sådan åtgärd tänkte Japan åka snålskjuts på och har därför i stort inte ändrat sin utsläppspolitik.