Energi

Stockholmarnas julgranar hjälper fiskar

Julgranar blir barnkammare för bland annat abborrar. Bilden är ett montage. Foto: Alamy
Julgranar blir barnkammare för bland annat abborrar. Bilden är ett montage. Foto: Alamy
Katarina Luhr (MP)
Katarina Luhr (MP)

I ett nytt projekt för att hjälpa fiskarna i Stockholms vattendrag att föröka sig tas gamla granar tillvara.

Publicerad

Tjugondag Knut ska granen ut. I år kan stockholmare bidra till att hjälpa stadens fiskbestånd med sitt barrande julträd. Genom projektet Kasta granen i sjön: ett samarbete mellan Stockholms stad, Sportfiskarna, WWF och Strömma, ska gamla julgranar bindas ihop till risvasar och placeras i Riddarfjärden, som lekområde för fisk.

– I Stockholm har vi problemet att vi byggt bort många miljöer, som kanter där rötter sticker ner, där fiskar gillar att leka. Då måste vi skapa såna miljöer artificiellt, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd

Just granen lämpar sig bra, eftersom dess bark är skrovlig och erbjuder en bra yta för fiskäggen att fästa på.

Risknippena i Riddarfjärden kan bli barnkammare åt arter som gädda, abbore, löja och brax. De beräknas hålla i ungefär 10 år. Om projektet blir lyckat kan det enligt Katarina Luhr utvidgas till fler ställen.

De granar som inte blir hem för fiskyngel kommer till nytta på andra sätt. Stockholm vatten skriver på sin hemsida: "I år tänker vi nytt om hur vi kan ta tillvara julgranen som resurs. De granar vi får in på stadens återvinningscentraler kommer att få ett andra liv som biokol. De kommer att användas i den biokolsanläggning som vi räknar vara igång i maj 2016 och kommer därför att lagras till dess för att sedan flisas för att användas i anläggningen".

Vill du lämna din gran till förmån för fiskarna? Fiskesidan Skvalp har mer information.

Gilla Ny Teknik på Facebook