Energi

Stål blir SSAB:s nya kraftkälla

SSAB:s tunnplåtsverk i Borlänge utvinner el ur spillvärme med ny svensk innovation.

Publicerad

Enorma mängder spillvärme går förlorade i dagens tunnplåtstillverkning. SSAB i Borlänge har tagit en pilotanläggning i drift som minskar energisvinnet. Anläggningen, som ska ge 700 MWh elenergi per år, kommer från utvecklingsföretaget Climeon i Stockholm.

- Vi har verifierat tekniken i testmiljö tidigare, men det här är den första installationen i verklig miljö. Det är fantastiskt stort för oss, säger Thomas Öström, vd och grundare på Climeon.

Företagets patenterade teknik har likheter med så kallade ORC-system, där ORC står för Organic Rankine Cycle. En bärarvätska cirkulerar i ett slutet system där spillvärme får vätskan att förgasas. Gasen driver en turbin, som i sin tur driver en generator som producerar el.

Det unika är att Climeons bärarvätska håller mycket lägre tryck jämfört med traditionella system. Det innebär att anläggningen kan byggas med mindre material och lägre kostnad. Lågt tryck innebär även att man kan använda mer effektiva bärarvätskor och turbiner. Det bidrar till att företaget lyckats öka verkningsgraden till mer än 10 procent, när energikällan är 90-gradigt vatten. På så vis blir det lönsamt att utvinna el ur spillvärme, enligt Thomas Öström. Även med dagens låga svenska elpriser.

- Alla säger att de bryr sig om miljön, men det är pengarna som styr, säger han.

Anläggningen i Borlänge är en pilotinstallation, och om allt går vägen hoppas Climeon på ytterligare installationer.

- Det finns tillräckligt med värme i fabriken för att försörja ytterligare 10 till 15 sådana här system, säger Thomas Öström.

Det skulle i så fall innebära en årlig elproduktion på mer än 7 GWh.

Energimyndigheten har bidragit till tekniken med sammanlagt cirka 5 miljoner kronor. SSAB har inte betalat ett fast pris för själva anläggningen. I stället får Climeon en andel av värdet av energibesparingen.

I nästa vecka börjar även Viking Line att driftsätta företagets teknik på en kryssningsfärja. Här är en grafik över den installationen.

Climeon var med på årets upplaga av Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista, över Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Gilla Ny Teknik på Facebook