Energi
Sollektor lyser upp mörkaste kammaren
Fånga solljuset på taket, led in det i mörka rum och variera färgtemperaturen med lysdioder. Osram testar.
(Uppdaterad) Med utgångspunkt från forskning som bedrivs vid Georg Simon Ohmhögskolan i Nürnberg tar Osram solljusbelysningen ett steg längre.
Högskoleforskarna har tagit fram en solljusfångare, sollektor, som från 900 linser på taket av ett hus leder in solljus till särskilda armaturer i huset via fibrer.
Linserna ryms på en yta som är drygt en halv kvadratmeter, vilket ger ljus motsvarande tolv 60 W glödlampor. På vägen till armaturen filtreras ljuset från uv-strålning, som skadar huden, och ir-strålning, som värmer.
Med metoden blir det möjligt att använda mellan 50 och 70 procent av det infallande ljuset till belysning. Hade solljuset först omvandlats till el via solceller hade bara några få procent kunnat användas för belysning, hävdar Osrams forskare.
För att efterlikna ljuset utomhus kompletterar Osram armaturen med lysdioder som tillsätter rött ljus morgon och kväll och blått ljus mitt på dagen.
Sollektorerna fungerar bara vid direkt solljus. Indirekt ljus duger inte. Därför tänker sig Osram att de kan användas i soliga och varma regioner där man bygger hus för att undvika värme. Med små fönster, eller inga alls, kommer det ändå gå att använda solljuset för att lysa upp inomhus.