ENERGI

Röd sol mot svart bakgrund
Solenergi insamlat i rymden ses som ett framtida energislag av amerikanska forskare.

Solkraft från rymden kan bli verklighet inom tio år – enligt ny studie

Lätta, hoprullade solceller som vecklas ut i rymden. Amerikanska forskare vill samla in solenergi i omloppsbana och skicka den som radiovågor till jorden.

Publicerad

Med utgångspunkten att de flesta av dagens energikällor antingen orsakar utsläpp eller inte är tillförlitliga på grund av exempelvis väder har en grupp forskare från Kaliforniens tekniska högskola (Caltech) vänt sig till rymden.

I en ny artikel i tidskriften Joule föreslår forskarna ett system som enligt dem kan möjliggöra rymdbaserad solkraft. Något som nämns första gången i en science fiction-novell av Isaac Asimov som publicerades 1941.

På sistone har dock allt fler slutat se konceptet som science fiction och både privata företag och rymdorganisationer undersöker möjligheterna att samla in solenergi i rymden där solen alltid lyser.

Energiinsamlande system i rymden.
Konceptbild från Esa som visar flera kraftstationer för insamling av solenergi.

Forskarna vid Caltech hävdar i sin artikel att det system om 113 MW som föreslås ska ha en livscykelkostnad, så kallad LCOE (levelized cost of energy) på 0,094 dollar/kWh, och en total livstidskostnad om 983 miljoner dollar.

Det föreslagna systemet består av tunna, lätta solceller som placeras i geostationär omloppsbana. För att få så stor area som möjligt ska dessa vara hoprullade vid uppskjutningen och sedan vecklas ut i rymden. Systemet ska ha en total diameter på 1 600 meter.

Likströmmen från solcellerna ska sedan omvandlas till radiostrålning som skickas ner till jorden. På marken samlas radiostrålningen in och omvandlas igen till ström.

Systemet som presenteras är dock inte möjligt med dagens teknik. Det kräver 10 år av teknikutveckling, och mycket av tekniken som diskuteras i artikeln är ny vilket höjer osäkerheten i prisestimeringarna. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.