Energi
Solkalkylator ger besked om ditt hus
Med solceller på taket på kungliga slottet i Stockholm kan man skapa ett kraftverk på 1 MW enligt Roofray.
Med en ny webbtjänst kan man snabbt ta reda på om det blir lönsamt att installera solceller på hustaket. Det är bara att markera taket på en flygbild från Google Maps så räknas genererad eleffekt och kostnader ut automatiskt.
Om vår miljöintresserade kung Carl XVI Gustaf installerar solceller på Stockholms slotts tak får han ett kraftverk som kan generera nästan 1 megawatt. Alltså tillräckligt för att lysa upp slottsgemaken med sammanlagt 50 000 lågenergilampor.
Beräkningen är gjord på den nya webbtjänsten Roofray som är en kalkylator för att se om det blir lönsamt att installera solceller på det egna hustaket.
Där letar man upp sitt hus i flyg- eller satellitbilder från Google Maps.
Med ett enkelt ritverktyg markeras sedan taket och dess lutningsvinkel. Genast dyker en tabell upp som visar hur många watt som kan genereras om taket förses med solceller.
I och med att takets geografiska läge automatiskt hämtas från Google Maps kan Roofray ta hänsyn till solinstrålningen på den valda breddgraden och ta hänsyn till det i beräkningen.
De som bor i Kalifornien i USA kan få en mycket mer detaljerad analys. För den delstaten används avancerad väderdata, exempelvis genomsnittlig molntäckning för årets olika tidpunkter vilket ger en noggrannare beräkning.
I en databas finns dessutom uppgifter från Kalifornien om priser för solcellsinstallationer och olika elbolags avgifter. Det gör att den som använder Roofray kan få en ekonomisk kalkyl som visar om det blir lönsamt att skaffa solceller.
Solsajten har utvecklats och drivs av entrepenören Chris Bura. Han räknar med att kunna annonsfinansiera tjänsten och få in pengar från företag som installerar solceller, skriver nyhetstjänsten Earth3Tech.
Vid sidan av att vara en solcellskalkylator ska Roofray även bli en mötesplats med information och diskussioner kring solenergi.
Fotnot:
Ny Teknik upptäckte en egendomlighet i kalkylatorn.
När ett tak lutar, säg 45 grader, visar kalkylatorn helt korrekt att mer el genereras när taket är vänt mot söder än när det är vänt mot norr.
Men enligt kalkylatorn skiljer sig den producerade el-effekten beroende på väderstreck, även med ett platt tak som lutar noll grader. Då borde inte kompassriktningen spela någon roll.
Det kan vara en bugg eller bero på att de ännu knapphändiga instruktionerna inte tydligt anger hur data ska matas in.
Eller har någon läsare en annan förklaring?
Kommentera gärna!