Söker tillstånd för att riva Barsebäck

2018-02-15 07:13  
Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005. Foto: TT

Det var tretton år sedan som Barsebäcksverket i Skåne togs ur drift. Nu söker Barsebäck Kraft AB tillstånd för att riva det nedlagda kärnkraftverket.

(Artikeln är uppdaterad)

Åsa Carlson, företagets vd, räknar med att tillståndsprocessen tar två år. Rivningen av byggnaderna ska vara klar till år 2030.

– Då kommer de ju att vara tömda på radioaktivt innehåll så att man river dem som en vanlig industri skulle rivas, säger Åsa Carlson till Sveriges Radio.

Sedan stängningen av reaktorerna 1999 och 2005 drivs verksamheten vid kärnkraftverket som servicedrift. Nu går arbetet in ett annat skede, som innebär nedmontering och rivning, och då krävs ett nytt miljötillstånd. Därför lämnar Barsebäck Kraft AB nu i en ansökan till mark- och miljödomstolen.

I november 2016 flyttades de första reaktordelarna från Barsebäck 2 till det tillfälliga mellanlagret på anläggningens kaj. Tio år tidigare, 2006, förde fartyget M/S Sigyn förde de högaktiva bränslestavarna till Clab, mellanlagringen för kärnbränsle i Oskarshamn.

Ny Teknik var på plats i Barsebäck när strålkomponenter börajde rivas i block 2 förra vintern.

Läs mer: Han monterar ned reaktorn i Barsebäck

Arbetet att montera ned och flytta reaktorkomponenterna gick till Västeråsföretaget Westinghouse, som har använt digitala verktyg för att planera nedmonteringen - rivningen har först gjorts digitalt.

Rivningen ger cirka 400 000 ton avfall. En mindre del är radioaktivt, och kommer att förvaras i mellanlagret i Barsebäck innan det transporteras till det SFR, slutförvaret för kortlivat lågaktivt avfall i Forsmark som ska byggas ut.

Det berörda området ligger vid Öresund, och Barsebäcksverket planerar att återställa det till industrimark.

Avvecklingen på svenska kärnkraftverk:

1999. Barsebäck 1 stängs.

2005. Barsebäck 2 stängs.

2013. En stor modernisering inleds av Oskarshamn 2. Den genomförs, men reaktorn tas inte i drift igen.

2017. Oskarshamn 1 stängs.

2019. Ringhals 2 ska stängas.

2020. Ringhals 1 ska stängas.

Anna Orring

Mer om: Barsebäck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt