Energi

SMHI: Krafttag krävs för att nå klimatmål

Följderna av klimatförändringarna väntas bli värre än väntat, varnar SMHI i dag.  Utsläppen av växthusgaser måste minska kraftigt om målet två graders global uppvärmning ska hållas.

Publicerad

Väderinstitutet SMHI har sammanställt den färskaste forskningen i världen när det gäller förändringar i klimatet och lämnar i dag onsdag sin rapport till regeringen.

Det handlar om studier över klimatets utveckling som publicerats efter 2007 då FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC gjorde sin stora sammanställning av forskningsresultaten dittills.

Effekterna av den globala uppvärmningen väntas, enligt SMHI, bli allvarligare jämfört med IPCC:s bedömningar för fyra år sedan. Bland annat kan havsnivån höjas med uppåt två meter vid slutet av seklet.

Det behövs ”stora och snabba utsläppsminskningar för att uppnå tvågradersmålet”, skriver SMHI.

Siktar man på att nå lägre temperaturmål, som 1, 5 grader, är det nödvändigt att skära ned utsläppen av drivande gaser än kraftigare.

Författarna, bland dem klimatforskarna Matti Rummakainen och Christian Azar, skriver att åtgärder som att minska utsläpp av troposfärsikt ozon och sot kan ge väsentliga bidrag till att begränsa uppvärmningen på kort sikt. Men de hindrar inte uppvärmningen på lång sikt.

För att  nå målet två graders global uppvärmning , som antogs vid det internationella klimatmötet i Köpenhamn 2009, bedömer de att utsläppen av växthusgaser måste minska med 50-60 procent från år 2000-2050, och med 100 procent år 2100.

Men även om målet två grader uppnås kan uppvärmningen drabba vissa regioner, som Arktis, havsförsurningen ökar och vissa arter kan drabbas, varnar de

— För att klara av den gemensamma utmaningen att göra Sverige till ett grönt föregångsland där vi kombinerar välstånd och god miljö är det viktigt att vi utgår från den senaste och mest aktuella forskningen. SHMI:s rapport är ett viktigt bidrag och stöd både i de internationella klimatförhandlingarna och i Sveriges arbete med att nå målet att vi ska vara ett grönt föregångsland utan egna klimatutsläpp 2050, kommenterar miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.