Energi

Singapore satsar på flytande solceller

Flytande solceller. Foto: Ajintai

Vissa tror att 2019 blir genombrottsåret för flytande solceller. Singapore satsar på tekniken i vad som blir en av världens största flytande solenergiparker.

Publicerad

Den flytande anläggningen ska byggas vid Tengehreservoaren och ha en installerad effekt om 50 MW.

– Storleken på projektet i Tengehreservoaren gör det till en viktig milstolpe i utvecklingen av denna snabbt växande teknik, säger Nicolas Renon på DNV GL, som har valts som teknisk rådgivare i projektet, i ett pressmedddelande.

Men även om parken blir stor blir den inte störst i världen.

Enligt tidningen PV Technology är det i stället den kinesiska parken i Anhuiprovinsen som är störst med sina 70 MW. Men även den kommer att få stryk när 150-megawattprojektet som byggs av kinesiska Three Gorges New Energy blir klart. Där har delar av parken redan tagits i bruk.

Storslagna planer i Thailand

Den flytande solcellsparken i Singapore planeras att tas i drift 2021. Den ska ge el till vattenreningsanläggningen i reservoaren, vilket beräknas ge 28 000 ton i minskade koldioxidutsläpp per år. Det motsvarar ungefär vad 6 000 bilar släpper ut.

Singapore är ett litet och extremt tätbefolkat land. Därför är möjligheterna att bygga anläggningar för förnybar elproduktion begränsade. Landet ser flytande solceller som ett bra sätt att öka användningen av den tillgängliga ytan och samtidigt öka andelen grön energi.

Även Thailand satsar på flytande solceller. Landet har storslagna planer för de närmaste 20 åren. Fram till 2037 räknar landet med att bygga totalt 2,7 GW flytande solkraft. En av parkerna, som ska vara klar 2026, ska omfatta 158 MW och längre fram planeras flera anläggningar om 300 MW och mer.

Rostangrepp och fågelspillning kan ge problem

Flytande solceller är en teknik som växer i omfattning. Tidningen Forbes skriver att 2019 blir året då tekniken slår igenom brett.

Anläggningarna byggs vanligtvis med hjälp av pontoner, som håller solpanelerna uppe, och förtöjs med vajrar.

Framför allt är tekniken attraktiv i tätbefolkade områden där det är ont om mark. Dessutom hjälper vattnet till att kyla ner solcellerna, vilket gör att elproduktionen ökar. I varma länder är det också en fördel att panelerna bidrar till minskad avdunstning av vatten.

Svårigheterna med tekniken handlar om vågor och vind, rostangrepp och algpåväxt. Även fåglar kan påverka utrustningen genom att bygga bo eller lämna sin spillning på den.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om svenska planer att utveckla teknik för flytande solceller.