Energi

Siemens får betala för kärnkraftavhopp

Tyska Siemens beslut att bryta kärnkraftsamarbetet med franska Areva kommer att kosta bolaget miljarder.

Publicerad

Internationella handelskammarens skiljedomstol beslutade på torsdagen att Siemens måste betala Areva 648 miljoner euro (5,8 miljarder kronor) för att inte ha uppfyllt sina åtaganden mot den förra affärspartnern.

Det var i mars som parterna efter långa förhandlingar enades om att avsluta samarbetet. Siemens sålde då sin andel på 34 procent i det gemensamma företaget Areva NP till franska Arevakoncernen för 14,5 miljarder kronor, baserat på en värdering gjord strax innan.

Men enligt skiljedomstolen har inte Siemens fullgjort sina åtaganden mot sin tidigare samarbetspartner, och måste därför kompensera för detta.

Före beslutet 2009 att avsluta samarbetet hade Siemens önskat att få öka sin andel i samarbetsföretaget Areva NP. Den begäran avvisades av fransmännen.

Siemens valde då att bryta det franska kärnkraftsamarbetet för att i stället närma sig den ryska kärnenergijätten Rosatom. Något samarbete österut har dock inte kunnat komma igång så länge uppgörelsen med Areva inte kommit till stånd.