Energi

Se upp för fulröken

Titta på röken, så får du en indikation om hur du eldar. Illustration: Jonas Askergren
Använd inte fuktig eller nyhuggen ved. Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Nu faller temperaturen och allt fler svenskar tänder kaminer, kakelugnar och spisar. Men eldar du rätt? Ta en titt på röken så får du svaret.

Publicerad

Om röken ärmörkoch illaluktande tyder det på att förbränningen är ofullständig. Förmodligen eldar du med stängt spjäll eller i varje fall med dåligt drag.

Resultatet blir sämre förbränning och utnyttjande av vedens energiinnehåll, mer utsläpp och ökad risk för sotbrand.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här