Se hur ljusen släcktes världen runt

2009-03-30 07:29  

Earth Hour 2009 blev en global manifestation av sällan skådat slag. Närmare en miljard människor i tiotusentals städer över hela världen släckte ljuset under en timme på lördagskvällen.

Earth Hour startade lite trevande i Sydney Australien för två år sedan som en miljömanifestation men fick snabbt spridning världen över under Världsnaturfonden WWF:s paraply.

I år var uppslutningen större än någonsin och kända landmärken världen över släcktes ned under en timme – Eiffeltornet i Paris, Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Akropolistemplet i Athen och så vidare.

Det ligger flera filmer ute på Youtube och på olika nyhetssajter som visar de mest kända exemplen.

I Sverige deltog en halv miljon hushåll i manifestationen, rapporterar Svenska Kraftnät. Det innebär mer än en miljon svenskar.

Både Globen och Slottet i Stockholm släcktes, men inte Stockholms stadshus.

Det har väckt en hel del förvåning och uppmärksamhet att politikerna i Stockholm aktivt valde att stå utanför och lät Stadshuset vara full upplyst.

Man har tidigare fruktat att Earth Hour skulle få negativa effekter på elnäten och strömförsörjningen när så mycket "last" går ned och sedan upp igen efter en timme, men så har det inte blivit.

Att släcka och tända lampor betyder trots allt inte så mycket. Vattenfall noterade en nedgång i förbrukningen på cirka tre procent under den timme som manifestationen varade.

Se magnifika videobilder från Earth Hours officiella film.

Se video på Världsnaturfondens svenska sajt.

Se nyhetsinslagen på BBC:s sajt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt