Sandviks stål i svenska blyreaktorn

2015-02-27 14:15  

Med teknik från KTH och stål från Sandvik är den svenska blykylda reaktordesignen Sealer på väg mot ett genombrott - i Kanada.

-Jag har precis landat i Europa efter en månads äventyr i kanadensiska Arktis, säger KTH-forskaren Janne Wallenius, professor i reaktorfysik, till Ny Teknik.

Det är i dessa kalla områden med gruvbrytning och små isolerade samhällen som Janne Wallenius bolag Leadcold Reactors och den blykylda reaktorn Sealer har sin potentiella marknad.

I de här isolerade områdena betalar man dyrt för sin elektricitet från dieseldrivna elaggregat.

Med den containerstora Sealer-reaktorn på 3MW kan man få el i 30 år till nästan halva priset - utan att behöva fylla på nytt uranbränsle. Och när bränslet är slut byter man helt enkelt till en ny Sealer-reaktor och fraktar bort den gamla till en demonteringsanläggning.

Janne Wallenius beskriver det som ett stort batteri på 3MW som ger ström i 30 år. Sedan byter man till ett nytt.

Han har rest runt i norra Kanada och besökt just den här typen av samhällen och gruvindustrier för att marknadsföra Sealer.

Med sig har han haft sin kanadensiska samarbetspartner Promation Nuclear, som är stor leverantör av komponenter till de kanadensiska kärnkraftverken och till den kanadenska reaktortypen Candu.

De första kontakterna med Promation Nuclear togs i höstas och i förra veckan skrev Leadcold Reactors och Promation Nuclear ett formellt intentionsavtal om att samarbeta.

Vad innebär avtalet?

- Nu har vi en kanadensisk industripartner som vi kan göra en industriell reaktordesign tillsammans och möta de kanadensiska kraven på kärnreaktorer, säger Janne Wallenius.

Vad händer framöver? Är allt klart för att börja bygga?

- Vi behöver fortfarande skaffa finansiering för kostnaderna för tillstånd och för kvarstående forskning. Jag räknar med att tillståndsprocessen tar sex år och sedan tar det tre år att bygga reaktorn.

Vem ska bygga reaktorn?

- Det blir ett samriskbolag mellan vårt svenska bolag Blykalla AB och Promation Nuclear.

Vem ska tillverka den stålkvalitet som ni tagit fram tillsammans med Sandvik - ett aluminiumlegerat specialstål?

- Sandvik har upphovsrätten till det stålet och det blir Sandvik som tillverkar det.

Finns det en exportmarknad för Sealer-reaktorn?

- Absolut. Förutom Kanada kan Grönland och Svalbard vara av intresse.

Export från Kanada i så fall?

-Ja.

Janne Wallenius talar om reaktorstorlekar från 3MW till 10MW - den lilla för samhällen på cirka 3 000 invånare och den stora för stora gruvindustrier.

Den första reaktorn som kommer att byggas blir på 3MW. Den är 2,7 meter i diameter och 6-7 meter hög.

Den som vill köpa får lägga upp 100 miljoner kanadadollar. Det motsvarar 670 miljoner svenska kronor. Ett motsvarande vindkraftverk på 3MW kostar mindre än en tiodel. Men då är man inte garanterad elproduktion 365 dagar om året.

Swedish Advanced Lead Reactor

Kylmedlet är smält bly som självcirkulerar vid en temperatur på 450 grader. Bly har många fördelar framför andra kylmedier, till exempel natrium. Det har hög kokpunkt, reagerar inte med vatten och är ett naturligt strålskydd samt binder kemiskt till jod och cesium.

Vid ett eventuellt haveri kan bara minimala mängder radioaktiva ämnen släppas ut. Till skillnad mot ett vanligt kärnkraftverk klarar det veckolånga strömavbrott utan att haverera.

Men det har funnits ett stort problem. Även högpresterande stållegeringar korroderar på kort tid i kontakt med hett bly.

Tillsammans med Sandvik har gruppen bakom Sealer utvecklat ett stål med aluminiuminblandning som är härdigt mot bly.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt