Energi
Så löser du problemet med veken i värmeljusen
Njut av värmeljusen, men peta loss vekeshållaren efteråt. Så lyder budskapet från återvinningsbranschen i juletid. Fast för värmeljus i plastkopp är det inte riktigt lika kinkigt.
Varje år används cirka 300 miljoner värmeljus i Sverige. Om alla återvinns så slipper vi 1 000 ton koldioxidutsläpp, enligt Avfall Sverige. Men det kräver att man petar bort den lilla vekeshållaren ur koppen innan värmeljuset lämnas i metallåtervinningen.
Orsaken är att koppen i allmänhet är av aluminium, medan vekeshållaren är av stål. I återvinningsanläggningen fastnar stålet på magneter, och om vekeshållaren sitter fastklistrad i koppen så följer även aluminiumkoppen med till stålåtervinningen. Där brinner aluminiumet upp och kan inte återvinnas.
Det innebär ett stort slöseri; det krävs 95 procent mer energi för att tillverka ny aluminium jämfört med att återvinna metallen. Men hur många värmeljus som går till spillo och hur många som återvinns på rätt sätt är okänt.
- Vi mäter hur mycket metall som återvinns totalt, men inte för varje materialslag, säger Annica Dahlberg, som är informationschef på FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.
Men alla koppar tillverkas inte av aluminium. På senare år har flera affärskedjor börjat sälja värmeljus med plastkopp. Annica Dahlberg berättar att det är polykarbonat, en genomskinlig plast som liknar plexiglas. Materialet är mycket sällsynt i förpackningar och sorteras därför inte ut för att återvinnas. I stället eldas det upp för att återvinna energi.
Även plastkopparna har vekeshållare av stål och riskerar att dras med till stålåtervinningen av magneterna. Allra bäst för miljön är att därför att peta bort den lilla metallbiten och slänga den i metallåtervinningen. Plastkoppen hör hemma i plaståtervinningen. Men om man missar att lossa veken och plastkoppen brinner upp i stålåtervinningen så är resursslöseriet mindre än när en aluminiumkopp hamnar där.
Här visar Ronny Olausson på Stena Aluminium hur du petar bort vekeshållaren.
(Film om aluminiumåtervinning från FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.)