Energi

Så byter läsarna glödlampa

Nu är det dags för steg tre i glödlampsförbudet. Från och med den 1 september förbjuds vår vanligaste glödlampa. Nu är frågan - vad ska vi ersätta den med? Foto: Colourbox, Moa Sandberg / Scanpix
Nu är det dags för steg tre i glödlampsförbudet. Från och med den 1 september förbjuds vår vanligaste glödlampa. Nu är frågan - vad ska vi ersätta den med? Foto: Colourbox, Moa Sandberg / Scanpix

Vad ska du ha för ljuskälla nu när 60 watts glödlampor förbjuds i hela EU den 1 september? En artikel i Ny Teknik fick fart på läsarna.

Publicerad

EU fasar ut glödlamporna steg för steg, och när alla är utbytta kommer vi att spara 39 terawattimmar per år inom unionen. På torsdag är det dags att säga adjö till 60-wattaren, marknadens mest sålda glödlampa. Efter den 1 september får de varken tillverkas eller importeras hit.

Nu är frågan vad du ska satsa på i stället: halogen-, lågenergi- eller kanske lysdiodslampor, led? http://www.nyteknik.se/special/article3233166.ece

Artikeln om förbudet och alternativen väckte heta känslor och läsarkommentarerna strömmade in på nyteknik.se. Många är rejält irriterade. ”Höjden av idioti”, ”Obegripligt”, ”Lägg ner EU!” är några exempel på ilskna inlägg.

Signaturen Nizze gillar inte glödlampsersättarna.”Jag tycker det är för eländigt att man bara förbjuder en produkt, när det inte finns någon fullvärdig ersättare. Lågenergilampor är helt värdelösa.” skriver han.

Han får mothugg av Drygis som skriver ”Sluta köpa dåliga energisparlampor. Jag förstår inte varför du gnäller om förbudet när det innebär att det nu finns lite bättre lampor både i effektivitet (upp till 30%) och livslängd (ca100%) att köpa för högst rimlig kostnad?”

Mange är också nöjd med alternativen ” Glödlampan är kult, men det finns faktiskt alternativ. Det finns lågenergilampor som tänds direkt & dimbara med schysst ljus! Har även dimbara led spotlights hemma nu, funkar klockrent!”

Flera läsare kommer att sakna den goa värmen från glödisarna, däribland Carl som argumenterar ” Lampor värmer. Finns inte dom måste man sätta på mer värme. Var är vinsten? ”

Korkat, replikerar Sune S och undrar ”och de månader som du inte behöver värme, har du ständigt släckt i huset då?”

Signaturen PMA radar upp fyra argumenten mot att använda glödlampor som värmekällor:

”1.Elvärme är relativt dyrt.
2. En glödlampa värmer uppe i taket, inte vid fönstret. Så man får kallras även om man tänder den.
3. Har man den utomhus eller i förrådet så värmer den inte huset alls, utan kostar bara extra el.
4. På sommaren vill man inte ha en extra värmekälla inomhus. Augusti brukar vara både mörk och varm på kvällarna. ”

Oskar är en av flera läsare som hamstrar glödlampor
”Detta är inget som kommer beröra mig de närmaste åren i alla fall. Jag har glödlampor för många år framåt.  Förhoppningsvis finns det bra lampor den dagen mitt lager tar slut.”

Signaturen Rickard välkomnar förbudet och räknar också med en snabb teknikutveckling.”Det här är ju jättebra. Som när man förbjöd klor för att bleka papper. I början var pappret lite brunaktigt men alla tillverkare tävlade om vem som kunde hitta det nya blekningsmedlet och voila! idag har vi vitt papper :) Vi kanske får leva med halvdassigt ljus ett tag men med tiden kommer allt bli som vanligt igen.”

QUIZ: