Energi

Ryskt hot om att strypa gasflödet till EU

Tyskland lade nyligen tillståndsprövningen för att öppna den nya rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 på is, varpå bolaget gått i konkurs. Arkivbild Foto: Michael Sohn AP/TT
Tyskland lade nyligen tillståndsprövningen för att öppna den nya rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 på is, varpå bolaget gått i konkurs. Arkivbild Foto: Michael Sohn AP/TT

Ryssland hotar att strypa flödet av naturgas till EU via gasledningen Nord Stream 1. Åtgärden föreslås som ett ryskt svar på västliga sanktioner till följd av Rysslands anfall mot Ukraina.

Publicerad

Det var i ett tv-sänt tal som Rysslands biträdande premiärminister Aleksandr Novak tog upp frågan. Novak ansvarar för energipolitiska frågor i den ryska regeringen.

Enligt Novak har ännu inga beslut i frågan fattats och gasledningen används än så länge fullt ut.

Som svar på USA-regeringens hot om att införa sanktioner mot rysk olja uppger han samtidigt att Ryssland har alternativa köpare av rysk olja och att ett sådant sanktionsbeslut av Bidenregeringen skulle innebära en katastrof för världsmarknaden, med oljepriser på 300 dollar per fat eller mer.

I tisdagens handel har oljepriset gått upp med 2,9 procent till 132:50 dollar per fat.

Priserna på naturgas rusar

Novaks tv-sända tal kommer sedan priserna på naturgas i EU rusat i höjden. EU importerade i fjol nästan 40 procent av den naturgas unionen använder från Ryssland och den ryska naturgasen är avgörande för både hushållsel, uppvärmning och industriell användning i bland annat Tyskland.

Tysklands förbundskansler Olaf Sholz – som nyligen beslut att lägga tillståndsprövningen av den rysk-tyska nya gasledningen Nord Stream 2 på is – bekräftade i måndags i ett uttalande den ryska gasens betydelse för den europeiska ekonomin. Men enligt EU-källor pågår diskussioner om hur man ska minska beroendet av rysk gas. Målet är att få ned importbehovet med 80 procent.