Energi

Rusning efter el – då får kunderna vänta

Vattenfalls nya vd Anna Borg släpper bokslut. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vattenfalls nya vd Anna Borg släpper bokslut. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tillströmningen av nya elkunder rusar. Hittills har inte Vattenfall tvingats neka någon i det allt mer ansträngda elnätet. ”Men det kan ta längre tid”, säger energijättens vd Anna Borg.

Publicerad

Kapaciteten i näten har seglat upp som det mest utmanande för det svenska elsystemet. När allt fler industrier efterfrågar mer el blir det trångt i eldörren och på vissa håll har företag fått ställa sig i kö.

– Vi har extremt många ansökningar, lika många på en månad som vi tidigare hade på ett år, säger Anna Borg.

Behövs mer kapacitet

Men Vattenfall har än så länge inte behövt neka något företag, enligt Anna Borg, även om det tar längre tid.

Elektrifieringen av samhället där företag såsom datacenter och andra elslukare sätter systemet på prov, har seglat upp som det hetaste debattämnet senaste året.

– Allra viktigast är att öka överföringskapaciteten i stamnätet, säger hon med adress Svenska Kraftnät.

Vattenfall självt kommer också att satsa mer pengar i elnätet, något som nu underlättas av regeringens nya proposition som öppnar för ökade investeringar men också återigen högre elnätspriser för kunderna.

Sänkte i fjol

Anna Borg vill inte gå in på vad som väntar med priset, men påminner om att Vattenfall, liksom de andra eljättarna, sänkte nätavgifterna i fjol.

Men trots det ökade Vattenfalls vinst från eldistributionen i Sverige med närmare 400 miljoner kronor till drygt 4,2 miljarder kronor. I övrigt gick det klart sämre för Vattenfall som på torsdagen släppte sitt bokslut för 2020.

Minskad produktion parat med rekordlåga elpriser präglade 2020, konstaterar vd Anna Borg. Vinsten efter skatt halverades till 7,7 miljarder kronor.

Men den underliggande verksamheten är ändå stabil, enligt henne. Styrelsen föreslår en utdelning till ägaren staten på fyra miljarder kronor.