Energi

Röd hinna på solcellen ger effekt

Genom att spreja en hinna av ”rött ljus” på solcellen kan effekten fördubblas, visar ett forskningsprojekt på Universitetet i Oslo.

Publicerad

- Jag funderar ofta på varför ingen kommit på det här tidigare, säger doktoranden Per-Anders Hansen i tidningen Teknisk Ukeblad.

Det är hans forskning - inom ramen för den nationella forskningen om miljövänlig energi – som resulterat i den effekthöjande röda hinnan.

En orsak till att dagens solceller inte har högre verkningsgrad än 16-18 procent är att solljusets infraröda partiklar är så svaga att de inte orkar skaka loss och frigöra elektronerna.

Den energi som ändå uppstår kommer nästan uteslutande från de betydligt kraftfullare ultravioletta våglängderna. Men också dessa frigör inte mer än någon enstaka elektron åt gången.

Med en ”röd” hinna på solcellen förändras förutsättningar.

Och ett sådant material har Per-Anders Hansen fått till genom att blanda titanoxid med jordartsmetallen europium. Titanoxiden, som är en viktig beståndsdel i solskyddskrämer, är bra på att binda solljus medan europiumatomer - som brukar användas i de röda färgcellerna i bildskärmar – är bra på att ge ifrån sig röda partiklar.

När en sådan blandning läggs som en nanometertunn hinna på en solcell ökas verkningsgraden från 16-18 procent till en bra bit över 30 procent, enligt Per–Anders Hansen.

- Det fungerar på gamla likväl som nya solceller. Och hinnan tål både vatten och vind, säger han i den norska tidningen.

Det återstår att göra en del tester. Men om fem-tio år borde ämnet finnas på marknaden, exempelvis i en sprejburk som man kan använda i efterhand eller i samband med något processteg när solcellen tillverkas.

Särskilt dyrt behöver det inte bli - tack vare att det går åt så små mängder av titanoxiden och jordartsmetallen.

Forskningsprojektet på universitet är en del av ett stor nationell satsning som kallas FME-Sol, Forskningsrådets Forskningscenter for Miljövennlig Energi.