Rivna reaktorer kan ge plats åt serverhallar

2017-05-22 10:07  

Finnes: El, kyla och hög säkerhet. När två av tre kärnkraftsreaktorer stänger i Oskarshamn kan nya verksamheter flytta in på området.

Efter rivningen av O1 och O2 kan nya verksamheter etablera sig på platsen, hoppas OKG. Här finns mycket att erbjuda, enligt vd Johan Dasht.

– Sådant som el, kylning och hög säkerhet – allt det finns redan på plats, säger Johan Dasht till Ny Teknik.

Omkring 2027 ska de två reaktorerna vara helt borta enligt planerna. Men inne på OKG:s jätteområde ska reaktor 3 fortsätta att vara i drift, och där ligger flera andra kärntekniska anläggningar – som mellanlagret för kärnbränsle, Clab.

Läs mer:

Läs mer: Rapport: Varannan svensk vill avveckla kärnkraften

Det gör att sådant som bostäder, rekreationsanläggningar eller andra publika verksamheter inte fungerar. Men Johan Dasht räknar upp flera tänkbara alternativ:

– Ett exempel är datacenter och serverhallar, som ju är en mycket snabbt växande ny industri. Vi utreder också att skala upp den vätgasproduktion som vi redan har på verket. Tillverkning av avjoniserat vatten är en annan idé, säger han till Dagens industri.

OKG har, enligt Di, startat flera förstudier för att hitta nya etableringar till platsen.

Anna Orring

Mer om: OKG Oskarshamn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt