Energi

Ringhals 2 stängs redan 2019

Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk Foto: Adam Ihse
Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk Foto: Adam Ihse

Kärnkraftverket Ringhals ägare har i dag bestämt att stänga Ringhals 1 år 2020 och Ringhals 2 redan 2019. Beslutet har fattats på en extra bolagsstämma i Ringhals AB.

Publicerad

Nu står det klart att reaktor 1 och 2 vid Ringhals kärnkraftverk kommer att stängas i förtid. Beslutet meddelades efter en extrainsatt bolagsstämma som Ringhals AB höll på torsdagsförmiddagen.

– Vi har i dag utifrån de analyser som gjorts under sommaren godkänt att ta Ringshals 2 ur drift 2019 och Ringhals 1 2020, säger Torbjörn Wahlborg, styrelseordförande för Ringhals AB och chef för Vattenfall Generation, i ett pressmeddelande.

Årtalen för stängningen av respektive reaktor har bestämts utifrån främst två faktorer – dels bränsleekonomin, dels den tekniska separationen av gemensamma system mellan de båda anläggningarna.

Delägaren Eon valde att rösta emot dagens beslut om Ringhals 1 och 2.

– Vi har inte ändrat uppfattning i frågan utan anser att man inte gjort en tillräckligt grundlig analys och inte är redo att fatta beslut om stängning i nuläget. Nu har dock stämman fattat beslut och det är ett faktum som vi får förhålla oss till, säger Eons presstaleskvinna Louise Gudmundson till TT.

De övriga två reaktorerna Ringhals 3 och 4 fortsätter driften som planerat.