Rekorddyr el i sommar – så spås elpriserna framåt

2021-08-30 07:23  
Elen har blivit rekorddyr i sommar. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Elen har varit ovanligt dyr i sommar. På vissa håll i landet har priserna legat på historiskt höga nivåer. Pandemins utveckling är en avgörande faktor för vad som händer med elpriserna i höst. Vädret är en annan.

Höga energipriser i Europa, ogynnsamt väder för vindkraften och låga nivåer i vattenmagasinen är tre viktiga faktorer som brukar lyftas fram som förklaringar till sommarens prislyft på el.

"Vi har haft en varm sommar med ovanligt höga temperaturer och låg nederbörd i vattenkraftsområden, vilket gör att vi i nuläget har ett underskott i den hydrologiska balansen jämfört med ett normalår", skriver Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, i ett mejl till TT.

Driftstopp i kärnkraftverk

Det har även varit driftstopp i flera kärnkraftverk, vilket dragit ned elproduktionen. Det har främst slagit mot prisområdet SE3 i södra Mellansverige, som haft de högsta spotpriserna på el på 21 år i både juli och augusti.

Elpriset har förutom att ligga på höga nivåer i snitt även varierat ovanligt mycket beroende på skillnader i tillgång och efterfrågan. Det handlar om variationer över dygnets timmar, men även geografiskt mellan landets fyra prisområden

Läs mer: Många satsar på vindkraft – gör elsystem bräckligare

Allra högsta priser är det normalt i prisområde SE4, det vill säga i södra Sverige. Så har det varit även i sommar. Snittpriset i SE4 lyfte i juni till rekordhöga 74 öre per kWh. Det kan jämföras med snittpriser på omkring 35-40 öre per kWh i landets andra tre prisområden, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Ovanpå dessa priser betalar elkonsumenter påslag för bland annat elcertifikat, elhandlarnas rörliga kostnader och påslag och andra avgifter. Dessutom tillkommer 25 procent moms.

Hur det går med elpriset framöver avgörs av nederbörden, politiken och hur stark den ekonomiska återhämtningen är, enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia.

Gasledning kan pressa prisbilden

Pandemins utveckling spelar också roll. Politik är också en faktor.

”Deltavariantens spridning och eventuell driftsättning av gasledningen Nord Stream 2 kan få bränslepriserna att sjunka mot mer normala nivåer vilket i så fall kommer pressa prisbilden", skriver Johan Sigvardsson i en kommentar.

Det är svårt att sia om höstens väder, enligt Stenbeck på Vattenfall.

"Just nu ser det fortsatt torrt ut", skriver han om utsikterna för potentiella höstregn som fyller på vattenmagasinen.

Läs mer: Här är alternativa vindkraftverken som är snällare mot djuren

"Mycket pekar därför på att vi kommer att ha fortsatt höga elpriser i höst, och till och med i vinter, om vi inte får mycket mer regn de kommande månaderna", tillägger han.

Hur ser era prognoser ut?

"Allt mellan 50–90 öre per kWh beroende av var du bor i Sverige. Sen kan man ha tillfälliga dalar och toppar några dagar men gissningsvis är det här vi landar".

Han tillägger att bränslepriserna i Europa – olja, kol, gas och utsläppsrätter – har gått kraftigt uppåt det senaste året. Detta har dragit med sig elpriset på kontinenten, vilket påverkar priserna på den nordiska terminsmarknaden.

"Även dessa har hittills varit högre än ett normalår där virusspridningen och vaccinationstakt i huvudsak har reglerat. Vilken riktning det tar på sikt är svårt att säga", skriver Stenbeck.

Fakta: Prisprognos för kommande höst/vinter

Elområde 1, Norra SverigeCirka 60-70 öre/kWh
Elområde 2, Norra MellansverigeCirka 60-70 öre/kWh
Elområde 3, Södra MellansverigeCirka 70-80 öre/kWh
Elområde 4, Södra SverigeCirka 70-90 öre/kWh

 

Källa: Vattenfall

Joakim Goksör/TT

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt