Här är alternativa vindkraftverken som är snällare mot djuren

2021-04-13 12:00  

Vindkraftverken kan påverka djurlivet – och förstöra utsikten för oss människor. Här är tre lösningar som håller en lägre profil.

De konventionella vindkraftverken blir allt större – nyligen presenterade Vestas en modell med 115,5 meter långa blad, vilket ger en rotor på 236 meter. Men det finns givetvis behov av mer småskaliga kraftverk, med alternativa sätt för att omvandla vinden till el.

Ett exempel är The Powerpod från uppstartsbolaget Halicum i Salt Lake City. Det portabla kraftverket är utvecklat specifikt för stadsmiljöer, där man av uppenbara skäl inte kan ha vanliga vindkraftverk. Företaget presenterar sin lösning som ett billigare alternativ till solpaneler för de platser som får mindre än 300 soldagar om året. Det rapporterar Interesting Engineering.

Läs mer: Solenergi når nya rekordnivåer i koltunga Polen

Enhetens plasthölje har ungefär samma storlek som en soptunna och kraftverket levererar 1 kW. Luften tvingas in genom en smal kanal innan den når det cirkelformade, roterande bladet – och den unika utformningen sägs öka vindhastigheten med 40 procent. Det innebär att enheten inte behöver höjas upp från marken.

Powerpod ger mer energi?

Halicum hävdar att the Powerpod ger upp till tre gånger mer energi än ett likvärdigt vindkraftverk. En skillnad mot andra lösningar är att den kan fånga in vind från många olika håll, vilket man ofta kan uppleva i stadsmiljöer. Bolaget saluför sitt koncept som världens säkraste vindkraftverk, eftersom utsidan på plasthöljet inte har några rörliga delar.

Powerpod är stor som en soptunna och sägs vara ett billigare alternativ till solpaneler för alla som har mindre än 300 soldagar om året. Foto: Halicum

De ser framför sig att enheter skulle kunna placeras ut i stadslandskapet, och konsumenter skulle kunna koppla upp sig mot podden på samma sätt som med solpaneler. Halicum befinner sig dock i en tidig fas av produktionen och man är nu på jakt efter investerare.

Bladlösa vindkraftverk

En annan alternativ lösning kommer från Madrid-baserade Vortex Bladeless. Som namnet antyder har de utvecklat ett vindkraftverk som helt saknar blad. Huvuddelen utgörs av en cylinder av kolfiberförstärkt polymer som vaggar i vinden ovanpå sin förankrade bas. Konceptet utnyttjar avlösning, ett strömningsmekaniskt fenomen som ingenjörer vanligtvis försöker undvika. 

Vortex Bladeless lösning saknar blad. Foto: Vortex Bladeless

Bakom cylindern i vindflödets riktning bildas turbulenta, återcirkulerande virvlar, och när de närmar sig kraftverkets strukturella frekvens så börjar cylindern att svänga i resonans med vinden. Den oscillerande rörelsen överförs till generatorn med en elastisk stav.

Generatorsystemet med spolar eller magneter saknar kugghjul, axlar eller roterande delar. De exemplar som Vortex Bladeless hittills har byggt är tre meter höga men företaget letar efter en investerare som vill hjälpa dem att bygga ett 140 meter högt exemplar, som då förmodas kunna leverera 1 megawatt, skriver the Guardian.

Vindkraftverk formade som tulpaner

Små vindkraftverk formade som tulpaner erbjuds av Flower Turbines. Företaget med israeliskt ursprung har sitt huvudkontor i New York och ett europeiskt underbolag, med tillverkning i Nederländerna. Där är deras Wind Tulips redan i drift, och en styrka är att kraftverken kan producera upp till 50 procent mer el när de placeras i grupp eftersom de för vidare vindflödet mellan varandra.

Wind Tulips från Flower Turbines Foto: Flower Turbines

Tulpanerna finns med bladstorlekar från en meter, samt tre och upp till sex meter. Enligt företaget börjar den minsta, med en totalhöjd på 1,55 meter, att ge kraft vid vindar på två sekundmeter – och levererar 200-400 watt. Men tre små tulpaner placerade tillsammans förväntas ge 1 000 kWh om året. Tremetersversionen levererar 1 000-4 000 kWh per år. Den information som finns om 6-metersmodellen är att kraftverket kommer med en generator om 5 kW. 

Bolaget tror att försäljningspotentialen kan ligga på 60 miljarder euro bara längs Nordeuropas kust, där en bra vindtillgång kombineras med höga elpriser. Flower Turbines har också förvärvat Ecotap som gör laddstationer för tvåhjuliga elfordon, exempelvis scootrar. Företagets produkter döps nu om till Tulip Power, och ska försörjas av vindkraftverken, skriver Israel 21c.

John Edgren

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt