Energi

Rekord för världens mest kraftfulla vindturbin

Foto: Siemens Gamesa
Foto: Siemens Gamesa

359 megawattimmar under ett dygn: det är enligt tillverkaren Siemens Gamesa nytt rekord för en enskild vindturbin.

Publicerad

Det är ett av vindjättens prestigeprojekt, offshoreturbinprototypen 14-222 DD, som presterat 359 megawattimmar. Under avdelningen iögonfallande men poänglösa jämförelser är det tillräckligt med energi för att kunna köra en mellanstor elbil 1,8 miljoner kilometer utan avbrott. Det rapporterar sajten Electrek.

Vindturbinen ska tas i serieproduktion 2024 och har kallats världens mest kraftfulla. Tack vare en rotordiameter på 222 meter och 108 meter långa rotorblad gjutna i ett stycke ska den årliga energiproduktionen vara 25 procent högre jämfört med dess föregångare. Med färre rörliga delar hoppas Siemens Gamesa att den ska vara minst lika hållbar och robust som tidigare modeller, trots dess större effekt.

I juni meddelade Siemens Gamesa att de hade fått in en order från projektet Moray West i Skottland på 60 exemplar av SG 14-222 DD. Den havsbaserade anläggningen på 882 MW ligger 22 km från den skotska kusten. Det blir första installationen av modellen.

Tidigare har en prototyp av Siemens Gamesa-modellen testats i Danmark, då med en kapacitet på 14 MW. Hos Moray West får turbinen en kapacitet på 14,7 MW.

Siemens-Gamesa får hoppas att utrullningen av offshoreturbinen går smidigare än vad som varit fallet för deras landbaserade turbin, 5.X. Det spansk-tyska företaget har haft svårt att få ekonomi i det projektet och 5.X har plågats av produktionssvårigheter, enligt Reuters.