Energi

Regeringen hotar reglera elnätsbolagen

Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT
Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Elnätsbolagen har höjt priserna kraftigt de senaste åren. Nu hotar energiminister Ibrahim Baylan med att prisreglera hårdare.

Publicerad

Jättarna Vattenfall och Ellevio (före detta Fortum) är klart värst. Mellan åren 2010 och 2016 har de höjt elnätspriset med 38 procent. Övriga bolag har i snitt höjt med 16 procent, enligt Villaägarnas sammanställning. Den tredje större eldraken Eon har inte höjt priserna lika mycket som sina stora kusiner.

– Det är väldigt höga prisökningar jämfört med övriga prisökningar i samhället, säger Baylan (S).

De stora elbolagen själva försvarar sig med kostsamma investeringar i elnätet och pekar på att regleringen redan stramats upp vid det senaste årsskiftet.

”Vi tolkar Baylans uttalanden som att han i grunden är nöjd med nuvarande reglering. Att myndigheten ser över regleringen inför varje ny period är bra och fullt naturligt”, skriver Ellevios presschef Jonatan Björck i en kommentar.

Läs mer:

Elnätsbolagen har naturliga monopol, att ha parallella kablar är inte ekonomiskt försvarbart. Marknaden är dock prisreglerad där Energimarknadsinspektionen (EI) har i uppdrag att granska bolagens föreslagna prisökningar. Problemet, ur elkundernas synvinkel, är att myndigheten har förlorat i domstol och nu ligger ytterligare segdragna processer och väntar i domstolarna.

Energiministern skjuter till mer pengar till EI och ger samtidigt myndigheten i uppdrag att se över om det behövs hårdare nypor, en reglering där elnätspriset helt enkelt bestäms av EI på förhand via ett förutbestämt avkastningskrav.

– Jag utesluter inte det, säger Baylan.

Enligt intresseorganisationen Villaägarna är Vattenfall och Ellevio för en vanlig husägare nu omkring 3 300 kronor dyrare i snitt per år än de andra elnätsbolagen.

– Positivt att han (Baylan) delar vår problembild, men vi väntar på ett konkret löfte, säger Jakob Eliasson på Villaägarna.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!