Energi

Rebelliska elbolag trötta på att vänta...

Ska alla som producerar egen el få kvitta sitt överskott mot förbrukningen? Medan regeringens beslut dröjer, så har allt fler elbolag tröttnat på att vänta. Här är några av rebellerna som redan erbjuder den omdebatterade nettodebiteringen.

Publicerad

Mälarenergi Elnät i Västerås införde nettodebitering vid årsskiftet. Så här tolkar företaget reglerna:

– Vi ska läsa av mätarställningen en gång per månad, och det gör vi. Att vi lånar ut elnätet som lagringsplats i mellantiden tycker vi inte spelar någon roll, säger nätmarknadschefen Jonas Persson.

Drygt tio villaägare med solceller har nappat på möjligheten. Därmed får de samma pris på den el de säljer som den de köper.

– Det tycker vi är rättskaffens.

Vad säger Skatteverket?

– Än så länge har de inte kontaktat oss, men vi tar gärna en diskussion med dem.

Tekniska verken i Linköping har närmare tjugo mikroproducenter som kvittar sitt elöverskott mot elräkningen. En har en vindsnurra, resten solpaneler.

– Ibland måste man vara lite rebellisk om det ska bli en förändring. Vi är öppna med att vi erbjuder nettodebitering, men hittills har vi inte fått några synpunkter från myndigheterna, säger affärsutvecklare Per Everhill.

Företaget betraktar småskalig elproduktion på samma sätt som energieffektivisering.

– Det ska inte vara sämre att sända ut en kilowattimme från solpanelen än att spara en kilowattimme på en snålare tvättmaskin, säger han.

Den inmatade elen används för att täcka de förluster som uppstår i elnätet. Därmed behöver Tekniska verken inte köpa in lika mycket el för att täcka förlusterna.

Umeå Energi erbjuder nettodebitering sedan i somras. Än så länge utnyttjar endast en handfull kunder möjligheten. Men intresset är stort, enligt affärsutvecklare Anders Hjalmarsson.

– Allt fler privatpersoner vill göra egna insatser för klimatet och för att få koll på sin egen elkostnad, säger han.

Företaget ser satsningen som ett sätt att komma närmare målet att vara klimatneutralt år 2018. Anders Hjalmarsson räknar dessutom med att reglerna för nettodebitering klargörs när regeringens utredning blir klar under våren 2013.

– Nu ligger vi lite före lagstiftningen. Vi ser mikroproduktion som en energieffektivisering, och det kan inte vara olagligt.