Radioaktivt damm spreds på Studsvik

2017-09-27 10:59  

Sanering pågår i lokaler – men inget utsläpp har skett utanför anläggningen.

Händelsen inträffade i torsdags, den 21 september, på kärnteknikanläggningen Studsvik utanför Nyköping. Radioaktivt damm spreds inne i ett så kallat hot cell-laboratorium. Ingen person befann sig i de lokaler som berördes, och ingen förhöjd radioaktivitet har kunnat uppmätas utanför anläggningen, enligt Studsvik och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Nu pågår sanering av de lokaler som utsattes, vilken beräknas ta två veckor.

Utsläppet inträffade till följd av ett brandlarm i ett laboratorium. Larmet verkar ha varit ett falsklarm, ingen brand eller rökutveckling hade förekommit i lokalen.

Men brandlarmet gör att ventilationen stängs av för att strypa syretillförseln. Det gjorde att det blev ett övertryck i lokalen, och att radioaktivt damm trycktes ut i lokaler intill.

– Det är inte helt klart hur det kommit ut, men det är inte helt tätt på grund av kablar och robotarmar, säger Jon Brunk, inspektör på SSM till SR Sörmland.

SSM har gjort en preliminär klassning av händelsen som en två på den sjugradiga Ines-skalan. Det är en internationell skala som används för att gradera strålsäkerhetshändelser med joniserande strålning. Kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima klassade som sjuor på Ines-skalan.

Motiveringen till klassningen är att det har skett en ytkontamination på platser där det inte förväntas ske, men att händelsen har haft ”måttlig betydelse för människa och miljö”. Händelsen är rapporterad till det internationella atomenergiorganet IAEA.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt