ENERGI

Prognosen: Billigare el i sommar – nya finska jättereaktorn påverkar

Krissignalerna på elmarknaden är borta – åtminstone i nuläget. Räkna med ett elpris, exklusive skatter och påslag, runt 50 öre i sommar.

Publicerad

Lagom till att nya elstöd snart ska betalas ut till hushåll och företag har elkrisen klingat av.

Hittills i maj (till och med 18 maj) ligger snittpriset på mellan 45 öre i norr till 75 öre per kWh (kilowattimme) i södra Sverige, enligt elbörsen Nord Pool. Det är de lägsta priserna på länge, i södra halvan av landet får man backa ett par år för att hitta lägre månadspriser – det pris som styr de flestas elräkning, det vill säga alla dem med rörligt avtal.

”Inga krispriser”

Och resten av året ser också hyfsat lovande ut, i nuläget i alla fall. Enligt elkontrakten som handlas för sommarmånaderna väntas priser på mellan 42 öre i Norrland till 67 öre längst i söder. Mot slutet av året väntas priset stiga något när det blir svalare igen men inte jättemycket, inte som förra vintern, upp mot strax under kronan för en kilowattimme i Sydsverige.

– Det är inga krispriser som förväntas, säger Björn Björnson, analytiker på elbolaget Godel.

Jämfört med förra sommaren är det rejält lägre priser som väntas, åtminstone i södra halvan av landet, elområde 3 och 4. I augusti i fjol slogs alla tiders månadsrekord i sydligaste Sverige, med en snittpris på elbörsen på strax över tre kronor per kWh.

Läs mer: Reaktorer krymper – nu vill många bygga kärnkraft

Men det finns förstås osäkerheter, bland annat hur varmt och torrt det blir i Europa. En het sommar drar upp elförbrukningen när många kör luftkonditioneringen för högtryck. Dessutom påverkar det vattenkraften i Syd- och Mellaneuropa negativt, påpekar Björn Björnson. Underhåll av kärnkraften kan också bjuda på negativa överraskningar. Och inför vintern blir det avgörande hur gassituationen i Europa ser ut.

Finsk kärnkraft

På senare tid har prisskillnaderna mellan Sveriges landsändar ökat igen. Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen ser en viktig anledning.

– Nya finländska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 påverkar mycket.

Det spiller över på Mellansverige, finländsk el importeras oftare nu, så var det mer sällan förr.

– Det stärker kraftbalansen i nordöstra Norden, säger han och konstaterar att finländarna nu ofta har den billigaste elen i hela Norden.

Ovanpå börspriserna tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh.