Energi

Priset för kraftvärmeverket: två människoliv

Två personer omkom i arbetsplatsolyckan då ett byggelement rasade vid Fortums blivande kraftvärmeverk i november 2014. Arkivbild: Lars Pehrson / SvD / TT
Två personer omkom i arbetsplatsolyckan då ett byggelement rasade vid Fortums blivande kraftvärmeverk i november 2014. Arkivbild: Lars Pehrson / SvD / TT

En dramatisk olycka inträffade under bygget av det nya kraftvärmeverket. Två personer omkom och en skadades allvarligt när ett stort byggelement föll till marken.

Publicerad

De tre som drabbades i olyckan kom från Polen och var anställda hos en underleverantör till det österrikiska bolaget Andritz, som levererade pannan.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och kroppsskada. Åklagare Bodil Bassmann är fåordig och avslöjar inte om det finns några misstänkta i dagsläget.

– Vi har utrett vad som har hänt här i Sverige, men det pågår en parallell förundersökning i Polen i samma ärende. Nu samarbetar vi med Polen, säger hon.

Olyckan inträffade den 4 november 2014 när 84 moduler av så kallade tubslingor skulle monteras runt den nya pannan. När den första modulen skulle sättas upp föll den till marken. Enligt polisen vägde den ungefär 7 ton.

De två personerna som avled stod i en skylift medan den som skadades befann sig nedanför modulen.

– Han är under tillfrisknande och ska kunna komma tillbaka till arbetet, berättar Mats Strömberg, Fortum Värmes projektledare för bygget.

Enligt Fortum Värmes utredning var det de temporära balkar som användes för att hålla upp modulerna vid monteringen som gav vika. Efter olyckan har balkarna projekterats om.