Oskarshamn-1 stängs redan nästa år

2016-02-16 15:06  
Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: TT

Beslut i dag: Reaktorn Oskarshamn-1 stängs redan nästa år. Skälen är det låga elpriset, den statliga effektskatten och krav på nya säkerhetsinvesteringar.

Sveriges äldsta reaktor - Oskarshamn-1 – kommer att stängas redan 2017. Beslutet togs i dag av styrelsen för kraftbolaget Oskarshamns kraftgrupp, OKG.

Redan i mitten av oktober 2015 beslutade ägarna att påbörja stängningen av O-1:an under perioden 2017-2019. Samtidigt beslutades att inte återuppta driften av reaktorn Oskarshamn-2, som då genomgick en omfattande modernisering.

Att företagets styrelse snabbar på stängningen av O1:an motiveras med att "tidpunkten är bäst lämpad ur ett helhetsperspektiv." OKG skriver i ett pressmeddelande också att:

"Stängningsbesluten vilar inte på säkerhetsmässiga grunder, utan fattas mot bakgrund av de varaktigt låga elpriserna i kombination med effektskatten på kärnkraft som höjts ytterligare under fjolåret samt tillkommande krav på omfattande investeringar. Därför finns inga förutsättningar för varken O1 eller O2 att vare sig på lång eller kort sikt generera ekonomisk lönsamhet."

Förutsättningen för att reaktorn ska börja stängas 2017 är att Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten ger tillstånd för att OKG får inleda så kallad avställningsdrift under det året.

– Vi kommer som alltid att fokusera på att säkerställa en tillförlitlig och säker drift fram till och med stängningsdatumet, säger OKG:s vd Johan Dasht i dag.

O1:an är en lättvattenreaktor som beställdes 1965 hos dåvarande Asea. Den fasades in på kraftnätet 1971 och invigdes året därpå –1972.

När den stängs nästa år blir det omkring 45 år sedan driftstarten.

Reaktorn O1 har en maxeffekt på 492 megawatt. Mest el producerades under 2004, då den uppgick till 3,5 terawattimmar, uppger OKG.

Mer om: Oskarshamn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt