Energi
Oregano i maten minskar utsläppen
Att mata mjölkkor med oregano kan vara ett effektivt sätt att minska mjölkindustrins utsläpp av växthusgaser och samtidigt producera mer mjölk.
Ny forskning från Penn State University visar att mjölkkor som utfordras med ett oreganobaserat tillskott till det vanliga fodret släpper ut 40 procent mindre av växthusgasen metan. Men det finns väl just inga miljövinster att göra här? Jo, nötkreaturens utsläpp har faktiskt en betydande inverkan på vårt klimat.
– Faktum är att världens boskap släpper ut 37 procent av den metangas som beror på mänsklig aktivitet, säger Alexander Hristov, docent i näringslära för boskap vid Penn State University.
Metangas, som bildas helt naturligt av bakterier i idisslande djurs matsmältningssystem, släpps visserligen ut i mycket mindre mängder än koldioxid. Men det är ändå intressant att ta upp metan när man talar om global uppvärmning eftersom den är en 21 gånger aggressivare växthusgas än koldioxid. Sett i CO2-ekvivalenter, en enhet för att jämföra effekten av växthusgaser, var utsläppen av metan i Sverige ungefär en tiondel av koldioxidutsläppen år 2008.
Förutom att minska metanutsläppen för oreganodieten också med sig en liten bonuseffekt i form av ökad mjölkproduktion. Men det är egentligen inte så konstig säger Alexander Hristov.
– Eftersom produktionen av metangas innebär en energiförlust för djuret så är det inte speciellt överraskande. Om du minskar energiförlusten kan korna använda energin till andra processer, som att producera mjölk.