Energi

Öns laddstation drivs med hjälp av tidvatten

Laddstolpen på Yell levererar som mest 22 kW och är därmed inte en snabbladdare. Foto: Nova Innovation
Laddstolpen på Yell levererar som mest 22 kW och är därmed inte en snabbladdare. Foto: Nova Innovation
Ön Yell. Foto: Helen Harrison
Ön Yell. Foto: Helen Harrison

Shetlandsöarna är inte anslutna till det brittiska elnätet. Lösningen för elbilisterna på ön Yell? En laddstation som drivs av tidvattnet.

Publicerad

Orkneyöarna gjorde en satsning på laddstolpar och lyckades få en ökande andel av de tidigare tveksamma invånarna att gå över till elektrifierade fordon. Shetlandsöarna gjorde samma sak som sin granne och har haft liknande framgångar – på ett år fördubblades laddandet, rapporterar the Drive.  

Men att Shetlandsöarna inte är anslutna till Storbritanniens elnät är ett problem. Ön Yell tillhör den ögrupp som ligger längst uppe i norr. Ön är 27 km lång och cirka 11 km är bred och är näst störst bland Shetlandsöarna.

El distribueras till ön via undervattenskabel från Lerwick på huvudön, men sedan mer än fem år får Yell även el från Nova Innovations tre tidvattenturbiner på vardera 100 kW. 

Första laddstolpen som drivs med tidvatten

Energilager hjälper till att balansera elsystemet, och nu har man dessutom fått en laddstation för elbilar – som är först i Storbritannien med att drivas av tidvattnet. Laddstolpen är placerad vid hamnen i Cullivoe, som ligger nära Novas tidvattenturbiner.  

– Vår teknik alstrar el från den otroliga kraft som finns i haven, och det förändrar hur vi elektrifierar våra liv – allt från hur vi kokar en kopp te till hur vi reser. Nu har vi förverkligat bilar som drivs av tidvattnet, vilket visar på de enorma framsteg vi gör när det kommer till att tackla klimatkrisen och att nå nollutsläpp genom att arbeta i samklang med vår naturliga miljö, säger Nova Innovations vd Simon Forrest i ett pressmeddelande.  

Laddstolpen på Yell levererar som mest 22 kW och är därmed inte en snabbladdare. Utvecklingen är dock nödvändig med tanke på att Skottland har bannlyst försäljningen av bilar med förbränningsmotorer från och med 2032.  

– Jag är mycket nöjd med att vi har en laddare för elbilar som drivs av tidvattnet. Jag jobbar i Lerwick, så jag behöver tillgång till en laddpunkt, och det är toppen att ha en utanför dörren, säger elbilisten Fiona Nicholson, som bor i Cullivoe, i pressmeddelandet.