Energi

Olkiluoto 3 nu nio år försenad

Reaktorerna i Olkiluoto, reaktor 3 närmast. Foto: TVO
Reaktorerna i Olkiluoto, reaktor 3 närmast. Foto: TVO

Finlands femte kärnreaktor, nybygget Olkiluoto 3, kan tas i drift först 2018, nio år försenad.

Publicerad

Konsortiet bakom bygget, Areva-Siemens, meddelar att det kraftigt försenade reaktorbygget ska vara klart 2016, men att kommersiell drift inte kan inledas förrän 2018.

Beställaren, energiföretaget TVO (industrins kraft) och leverantören ligger i fejd med varandra om orsaken till förseningarna och har riktat skadestånd mot varandra.

Ärendet behandlas i ett skiljedomsförfarande i internationella handelskammaren i Paris och ett beslut väntas under 2015. Areva kräver TVO på 2,7 miljarder euro för att ha försenat olika tillståndsgivanden. TVO tillbakavisar kraven och kräver 1,8 miljarder euro i förseningsavgifter från Areva.

Reaktionerna från TVO på beskedet om driftsstart är att man inte förstår varför den måste dröja till 2018. Jouni Silvennoinen som leder bygget från TVOs sida säger till Hufvudstadsbladet att man vet vilka arbeten som är nästan klara och vilka som är ogjorda. TVO ska nu utvärdera Arevas uppgifter.

För Areva-Siemens är bygget en förlustaffär. Siemens har under tiden dragit sig ur verksamheten inom kärnkraft, men är bundet av kontrakt att slutföra bygget i Finland. Förlusten anges till 3,9 miljarder euro.

Olkiluoto 3

Tryckvattenreaktor med effekten 1600 MWe. Energiproduktionen uppskattas till 13 TWh/år.