Energi

Oled-lampan rör sig som en rocka

Motordrivna vajrar får bladen att bölja mjukt upp och ner på ett sätt som påminner om en rockas mjuka vingslag. Foto: Selux
Motordrivna vajrar får bladen att bölja mjukt upp och ner på ett sätt som påminner om en rockas mjuka vingslag. Foto: Selux

Vad är det som böljar som en lysande rocka över matbordet? Svar: en motorstyrd oledlampa.

Publicerad

Än så länge finns det ytterst få oled-lampor att köpa på marknaden. Men belysningsföretagen tävlar om att visa upp nya spektakulära koncept som visar vilka nya möjligheter organiska lysdioder, oleds, ger.

Ett exempel är armaturen Manta Rhei. Den kommer från tyska Selux och visas i veckan upp på mässan Light + Building i Frankfurt. Lampan består av fjorton tunna blad med tio oledpaneler vardera. Mittpunkten på varje blad är fäst i taket av fasta stag, medan ändpunkterna är kopplade till motordrivna vajrar. Dessa får bladen att bölja mjukt upp och ner på ett sätt som påminner om en rockas mjuka vingslag. Oledpanelerna styrs så att ljuset följer koreografin samtidigt som ljusflödet hela tiden ska vara konstant.

Selux har utvecklat armaturerna i samarbete med designhuset Art+Com, och oledpanelerna är tillverkade av Tridonic med huvudkontor i Österrike. Detaljer om teknisk prestanda och pris framgår inte, men Selux uppger att man nu ska utveckla en hel serie av rörliga armaturer som bygger på samma koncept.

Oled väcker hopp

Oled uttyds organic light-emitting diode och består två tunna filmer som fungerar som elektroder. Däremellan finns ett eller flera tunna lager av organiska polymerer som avger ljus när de stimuleras av en ström. Olika polymerer ger olika färg.

Förhoppningarna är stora på den nya energisnåla ljuskälla. I teorin kan tekniken även användas för att tillverka ”tapeter” som gör väggar och tak till belysningsytor. Dessvärre är tekniken fortfarande dyr att tillverka.