Energi
Oklart slutdatum för japansk kärnkraft
Japans parlament sa i dag ja till en ny långsiktig energiplan men vill inte binda sig för ett definitivt slutdatum för kärnkraften.
I fredags presenterade regeringen sitt förslag till en helt kärnkraftoberoende energiproduktion i Japan till senast 2040. Men vid dagens omröstning i parlamentet blev resultatet att man inte vill binda sig för ett definitivt slutdatum.
De senaste dagarna har lobbygrupper från industrin tryckt på för att parlamentet inte ska binda sig för ett definitivt slutdatum.
Parlamentet ställer sig positivt till en satsning på förnybara energikällor. Samtidigt är man i Japan medveten om att landet under lång tid framöver blir mycket beroende av import av fossila bränslen som gas, olja och kol.
Handelsminister Yukio Edano säger i en kommentar att frågan om landet kan göra sig oberoende av kärnkraft under 2030-talet inte bara kan avgöras av politiker i dag, utan blir en fråga för energikonsumenterna, tekniska landvinningar och en internationell syn på energifrågorna under de kommande decennierna.
Samtidigt tillsattes under onsdagen en ny tillsynsmyndighet för kärnkraftfrågor, Nuclear Regulation Authority (NRA), som ska vara mer fristående än tidigare myndigheter som beskyllts för att gå kärnkraftindustrins ärenden.
NRA ska exempelvis fatta beslut om reaktorer som byggs i dag är tillräckligt säkra för att få starttillstånd.
På frågan om nybyggda reaktorer kommer tillåtas vara i drift efter 2030-talet svarade handelsminister Edano att sådana beslut kommer att fattas vid ett senare tillfälle, rapporterar Reuters.