Energi

Nytt rekord för lysdioder i kisel

Att låta galliumnitrid växa fram på kisel ger billigare vita lysdioder. Foto: Bridgelux
Att låta galliumnitrid växa fram på kisel ger billigare vita lysdioder. Foto: Bridgelux

Vita lysdioder på kiselsubstrat kapar kostnaden med 75 procent. Det hävdar amerikanska Bridgelux som slår nytt ljusrekord.

Publicerad

Utvecklingsföretaget Bridgelux i Kalifornien har visat upp lysdioder som ger 160 lumen per watt, ett nytt rekord för dioder tillverkade på kiselsubstrat. Rekorddioderna sägs ge ett svalt vitt ljus med en färgtemperatur på 4 350 kelvin. Företaget visar även upp dioder som ger ett varmare ljus, med färgtemperatur 2940 kelvin. Men då är ljusutbyte lägre, 125 lumen per watt.

Det intressanta är tillverkningstekniken där lysdioder i galliumnitrid växer fram på kiselskivor. Därmed kan man enligt företaget sänka kostnaden med 75 procent jämfört med dagens lysdioder som tillverkas på dyrare substrat av kiselkarbid eller safir.

Ytterligare en fördel är att man kan använda större substrat och därmed få ut fler lysdioder. För de nya dioderna har Bridgelux använt 8 tums-substrat. Dessutom finns det gott om tillverkare av kiselsubstrat i halvledarbranchen.

En utmaning för tekniken är att galliumnitrid och kisel har olika termiska egenskaper, vilket kan orsaka sprickor eller böjningar i materialen. Det problemet säger sig Bridgelux ha löst med sin process

Än så länge rör det sig om prototyper på labb. Inom två år ska de finnas på marknaden, enligt företaget. Om företaget lyckas kan det innebära ett viktigt genombrott för att sänka kostnaden för lysdiodslampor.