Nytt driftstopp på Ringhals 3: ”Vi är inte oroliga”

Ringhals 3 är reaktorn längst till vänster i bild. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Kärnkraftsreaktor 3 på Ringhals utanför Varberg har stoppats igen. Felet påminner om det som inträffade förra veckan.

Artikeln har uppdaterats.

Ringhals 3 är ur drift efter ett snabbstopp som inträffade vid 21.30-tiden på torsdagskvällen. Det är andra gången på kort tid, reaktorn snabbstoppades även i onsdags förra veckan.

– Vi har hållit på med felsökning under natten och har specialister ute som undersöker, säger Ringhals presschef Anna Collin till Ny Teknik.

Det verkar som att det nya snabbstoppet har liknande orsaker som under förra veckan, onsdagen 29 december. Då inträffade någon form av signalfel vilket fick hållmagneterna i en av styrstavarna att lösa ut, vilket i sin tur löste ut resten av styrstavarna så att reaktorn stoppades.

– Det verkar bero på ett fel i samma härad, säger Anna Collin.

Läs mer: Farmanbar: Kärnkraften är inte grön

”Vi är inte oroliga”

Efter stoppet kunde återstarten inledas under lördagen 1 januari, efter 54 timmars nertid, och reaktorn var tillbaka i full produktion tisdag 4 januari. Grundorsaken till snabbstoppet i förra veckan är ännu inte klarlagd, och felet har inte kunnat återskapas.

– Vi har en uppfattning om vad som har hänt. Men utredningen pågår fortfarande. Nu hände det igen och vi fortsätter grundorsaksanalysen, säger Anna Collin.

Är det oroande att samma fel nu tycks ha inträffat igen?

– Det är beklagligt att vi har drabbats av denna typ av stillestånd. Men ett automatiskt snabbstopp är en säkerhetsåtgärd som tar kärnkraftverket till ett säkert läge. Det reagerar på sekundskala. Så säkerhetsmässigt är vi inte oroliga. Men produktionsbortfallet är givetvis inte bra, säger hon.

Det finns ingen plan för när orsaksanalysen ska vara klar, utan den får ta den tid den tar, säger hon.

Elproduktionen i Ringhals 3 beräknas kunna återupptas på lördag kväll, 8 januari.

TT / Ny Teknik

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt