Energi

Nystart för reaktorer väcker stor ilska

Personal på Tokyo Electric Power. Foto: Koji Sasahara
Personal på Tokyo Electric Power. Foto: Koji Sasahara

Energibolaget Tokyo Electric Power (Tepco) har fått tillstånd av den japanska kärnkraftsmyndigheten NRA att starta två reaktorer vid bolagets kärnkraftsverk Kashiwazaki-Kariwa. Protesterna lät inte vänta på sig.

Publicerad

Energibolagets kärnkraftverk har varit stängda sedan 2011 då en tsunami utlöste tre härdsmältor vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi och boende fick evakueras.

NRA bedömer att de två reaktorerna i Niigata-prefekturen uppfyller de nya säkerhetsbestämmelser som sattes upp efter katastrofen. Men beslutet är kontroversiellt och demonstranter har samlats utanför Kashiwazaki-Kariwa, världens största kärnkraftsverk, för att protestera.

Kärnkraftsexperten Shaun Bernie vid tyska Greenpeace anklagar NRA för lättsinnighet:

– Det är samma nonchalerande av riskerna med kärnkraft som resulterade i Tepcos trippla härdsmältor vid Fukushima Dai-ichi, säger han till The Guardian.

Greenpeace pekar på att 23 seismiska förkastningslinjer löper under Kashiwazaki-Kariwa och varnar för "extrem risk för större jordskalv".

Bland evakuerade från Fukushima hörs också ilska över NRA:s beslut.

Det lär dock dröja innan reaktorerna i Kashiwazaki-Kariwa kan köras i gång. Guvernören i Niigata tänker inte godkänna omstarten innan Tepco har slutfört sin utredning av händelserna vid Fukushima Dai-ichi, vilket antas ta minst tre år till.