ENERGI

Nya vindkraftverket har ett enda långt rotorblad – ska klara orkanvindar

Ett vindkraftverk ska kunna förse 10 000 hushåll med el.
Ett vindkraftverk ska kunna förse 10 000 hushåll med el.

Touchwind förlitar sig på ett enda rotorblad. Lösningen ska klara vindar på 70 meter per sekund, och förväntas kosta hälften så mycket som konventionella flytande vindkraftverk

Många vindkraftverk slutar rotera när det blåser omkring 25 meter per sekund – men de största havsbaserade vindkraftverken har smart teknik som gör att de kan rida ut en storm genom att vinkla rotorbladen. Touchwind har gått åt det andra hållet och satsat på enkelhet. 

Det nederländska bolaget hävdar att deras design ska klara vindar på upp till 70 meter per sekund, och därmed har man inget behov av ställbara rotorblad. Det skriver New Atlas.

Designen baseras på ett enda rotorblad placerat i lätt vinkel, och under normala vindförhållanden står tornet lutat – balanserat av en boj förtöjd i tornet. Det enda som händer vid stark vind är att rotorbladet fungerar som på en helikopter och vill lyfta bojen ur vattnet. 

Vid hård vind vill rotorbladet lyfta vindkraftverket upprätt.
Vid hård vind vill rotorbladet lyfta vindkraftverket upprätt.

Ska halvera kostnaden

Genom att bojen lyfts så innebär det också mindre påfrestningar på förtöjningen i havsbottnen, som samtidigt inte kräver ett stort och kostsamt fundament. 

Enligt Touchwind kostar deras rotorblad mindre än en tredjedel att tillverka jämfört med de traditionella tre bladen, och bolaget räknar med att deras vindkraftverk ska kunna säljas till halva kostnaden jämfört med en konventionell havsbaserad turbin. 

Hittills har bolaget bara experimenterat med prototyper på land och till havs. Ett vindkraftverk på 12 MW beräknas få ett 200 meter långt rotorblad, och storleken tillsammans med vindtåligheten förväntas ge en högre utdelning än konventionella vindkraftverk. Ett exemplar ska kunna förse 10 000 hushåll med el, enligt företagets sätt att räkna, men de presenterar inga närmare uppgifter om hur mycket elektricitet ett vindkraftverk kan ge.