Energi

Nya miljoner till svensk solfångare

Hybridsolfångar från Solarus.
Hybridsolfångar från Solarus.

Med drygt tio nya miljoner satsar det svenska solenergiföretaget Solarus på en internationell lansering av sin modul som både ger el och värme. En ny fabrik planeras i Gävletrakten.

Publicerad

Av de nya pengarna kommer 4,95 miljoner från Energimyndigheten i form av villkorslån. Samtidigt satsar privata investerare minst lika mycket berättar Niclas Stenlund, produktionsansvarig och en av grundarna.

- Vi satsar nu på att marknadsföra våra produkter i Kina, USA, Afrika och Europa, säger han.

Samtidigt förhandlar Solarus med ett antal kommuner om placeringen för en ny produktionsenhet. Tillverkningen sker i dag i liten skala i Älvkarleby och viss sammansättning sker även i Norrtälje. 

- Vi tittar på lokaler i både Gävle och Älvkarleby men vi har ännu inte skrivit under något hyreskontrakt, säger Niclas Stenlund.

Solarus startade 2006 och bygger på många års forskning bland annat på Vattenfall i Älvkarleby. Företagets solfångare har utvecklats för att ta tillvara på solljuset så effektivt som möjligt samtidigt som produktionskostnaderna hålls nere.

Företaget säljer i dag en egenutvecklad solvfångare där solljuset koncentreras 3,5 gånger i en aluminiumspegel med en speciell ytbeläggning.

Solarus har också utvecklat ett hybridsystem där solceller kombineras med solvärme. En enhet, med måtten 1 gånger 2,4 meter, kan ge 240 W el och 1500 W värme.

Hybridsystemet är klart för lansering och enligt Niclas Stenlund är intresset stort i flera länder.

- Vår styrka är att vi kan kombinera en hög prestanda med ett lågt pris. Det gör att vi kan konkurrera med kinesiska tillverkare, säger han.

Han förklarar att konstruktionen är väldigt enkel. Stommen till modulen är till exempel tillverkad av ett kompositmaterial som består av återvunnen plast blandad med återvunnen kolfiber.

En annan finess är att spegeln konstruerats för att även ta hand om diffust solljus.

Absorbatorn sitter under solcellerna och fungerar som kylning för cellerna.

Solarus har i dag 8 anställda. Till nästa sommar räknar Niclas Stenlund med att den nya tillverkningsenheten ska kunna producera solmoduler med en sammanlagd kapacitet på 40 MW per år. Tre produkter kommer att tillverkas: Solarus T för enbart värmeproduktion, Solarus PV för enbart elproduktion och Solarus PVT, som kombinerar värme- och elproduktion.