Nya löftet: Tio gånger mer havsvind 2050 än i dag

2022-05-18 15:47  

De fyra länderna Tyskland, Danmark, Nederländerna och Belgien väntas meddela ett gemensamt mål. Minst 150 GW havsbaserad vindkraft ska byggas till 2050.

Under onsdagen samlas regeringscheferna från de fyra länderna och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till toppmötet North Sea Summit i Danmark. Mötet handlar om havsbaserad vindkraft och målsättningen är att deltagarna ska anta en gemensam vision för hur nya vindparker och tillhörande infrastruktur ska rullas ut i Nordsjön.

Men redan tidigt under onsdagen meddelade Danmark via sitt Twitterkonto ”Denmark in the EU” innehållet i överenskommelsen: Ett gemensamt mål om att tiofaldiga den havsbaserade vindkraften i EU till 150 GW till 2050.

Det skulle i så fall innebära att de fyra länderna i Nordsjön uppfyller hälften av all den havsbaserade vindkraft som EU bedömer behövs för att nå klimatneutralitet till 2050.

Planerna involverar enligt danska DR även bygget av flera energiöar som Danmark redan har haft i sikte. Det är konstgjorda öar där el från omgivande vindkraftsparker samlas in och dit flera länder kan ansluta sig.

Prislappen: 1 435 miljarder kronor

Enligt den norska tidningen Teknisk Ukeblad kommer det att kosta närmare 1 400 miljarder norska kronor, vilket motsvarar ungefär 1 435 miljarder svenska kronor, att bygga ut havsbaserad vindkraft till 150 GW. Men å andra sedan kan runt 230 miljoner europeiska hus förses med grön energi, skriver tidningen.

Giles Dickson, vd för branschorganisationen Wind Europe, välkomnar målsättningen, men konstaterar också att ny havsbaserad vindkraft bara kan förverkligas med en fungerande leveranskedja och förenklade tillståndsprocesser.

”Bra saker händer nu med den senare. Men den förra behöver stort fokus. Europas fem turbintillverkare har alla verksamheter som går med förlust i dag”, säger han i ett pressmeddelande.

15 GW havsbaserad vindkraft i EU i dag

Utöver målet om 150 GW till 2050 satsar de fyra länderna på delmålet att få upp 65 GW havsbaserad vindkraft till 2030. Det är en fyrfaldig ökning jämfört med i dag men finns redan i ländernas nationella planer, rapporterar DR.

Men det är ändå de kortsiktiga målen som många klimatexperter kommer att hålla ett öga på, eftersom det är viktigt att utbyggnaden kommer igång snabbt så att koldioxidutsläppen kan minskas.

– Det är bra med visioner, men bäst med konkreta initiativ, säger Karsten Capion på tankesmedjan Concito till DR.

I dag finns ungefär 15 GW havsbaserad vindkraft installerad i EU. Sverige har endast fyra havsbaserade vindkraftsparker om sammanlagt drygt 190 MW.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt