Energi

Ny utmanare i lamptävling

Vem blir först med en prima lysdiodsersättare till 60 wattsglödlampan? En ny uppstickare utmanar Philips i prestigetävlingen L Prize.

Publicerad

Amerikanska energidepartementet DOE har utlyst tävlingen L Prize för att sporra belysningsbranschen att utveckla en lysdiodslampa som kan ersätta den gamla 60 wattsglödlampan. Första kandidaten som uppfyller kraven kammar hem förstapriset: kontanter, ära och chans till statliga kontrakt.

Philips anmälde sig till tävlingen hösten 2009, och sedan dess har inga andra tillverkare antagit utmaningen. Men nu meddelar amerikanska Lighting Science Group att de ställer upp.

- Vi är säkra på att vår led-lampa klarar eller överträffar alla kriterier i tävlingen, och att den är en stark utmanare för att vinna, säger företagets grundare Fred Maxik. 

Företaget är enligt egen utsago en av marknadens största tillverkare av lysdiodsersättare.

Samtidigt har Philipslampan ett rejält försprång. Den har redan genomgått såväl fotometriska mätningar som omfattande fälttester. I höstas startade långtidstester där lamporna stressas i hög temperatur, fukt, snabba tänd- och släckcykler samt elektromagnetisk störningar. Senare i vår ska juryn meddela om lampan klarat alla krav.

Här är några av de kriterier som vinnaren i L Prize måste uppfylla:

  • Ljusutbytet ska vara högre än 90 lumen per watt, vilket är betydligt bättre än glödlampor.
  • Energiförbrukningen ska vara lägre än 10 watt.
  • Ljusflödet ska vara större än 900 lumen, vilket motsvarar en 60 watts glödlampa.
  • Färgåtergivningen, CRI (color rendering index) ska vara större än 90, vilket innebär en god ljuskvalitet.
  • Färgtemperaturen ska ligga mellan 2 700 och 3 000 kelvin, vilket är en varm vit färg jämförbar med glödlampor.
  • En livslängd på mer än 25 000 timmar.

L Prize har hämtat inspiration från tävlingen X Prize, som syftade till att utveckla en rymdfarkost som tog tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klarade detta två gånger i rad inom två veckor. Raketplanet Space Ship One tog hem segern hösten 2004. Därefter har stiftelsen bakom X Prize lanserat ytterligare tävlingar bland annat för att få fram miljövänligare bilar samt billigare teknik för att läsa dna.